Galleri. Joana Öberg ställer ut sin konst i gamla transformatorn i Ormbacka, som hon hyr av kommunen. "Alla mina målningar börjar med en geometrisk rörelse, men jag kan inte planera mina tavlor." Foto: Mikael Andersson

Järfällas äldsta transformator gömmer hemligt galleri

Under uppväxten i Brasilien drömde Joana Öberg om att bli konstnär. Nu ställer hon ut sina tavlor i det egna galleriet hemma i Ormbacka – i Järfällas äldsta transformator.

  • Publicerad 11:21, 7 nov 2018

Konstgalleriet...

Ligger i Järfällas första transformator från 1919, i Ormbacka. Den stod för elförsörjning i kommunen till 1951. I dag hyr Joana lokalerna av kommunen, men den är för kall för att användas vintertid.

"I Brasilien fick jag aldrig chansen att måla på riktigt. Jag växte upp i en arbetarklassfamilj, och hade ingen mentor som kunde ge mig tips. Där jag bodde fanns inte ens ett bibliotek. Som vuxen jobbade jag på en tvålfabrik i flera år, och suget att få uttrycka mig kom tillbaka, så jag började måla varje dag. Min mamma hängde upp tavlorna hemma, för hon tyckte de var fina. Nu skäms jag för dem!

När jag var närmare 30 flyttade jag till Sverige, jag hade träffat en svensk man på nätet. Det höll inte, men jag hade vänner här, och sen träffade jag min man och flyttade hit till Ormbacka där han bodde."

Barndomsdröm. Joana Öberg har drömt om att bli konstnär sen hon var liten. Foto: Mikael Andersson

Joana Öberg

Ålder: 47

Bor: I Ormbacka med sin man och två barn

Gör: Målar tavlor på fritiden, både akryl och akvarell. Arbetar med turism på Brasiliens ambassad.

Inspireras av: Picasso, Dalí, Sonia Delaunay

För besök i galleriet: Kontakta Joana Öberg, uppgifter finns på joanaoberg.com

Inspirerades på jobbet

"Länge försökte jag måla porträtt, men de blev aldrig som jag ville. Den konst jag gör nu kom till på Brasiliens ambassad där jag jobbar. Tidigare jobbade jag med att ta fram visum, och kunde göra en hel sån process utan att tänka. Det tog lång tid att skanna in bilder till visumen, så då började jag ta fram papper och rita mönster. Det la grunden för hur jag målar i dag.

Alla mina målningar börjar med en geometrisk rörelse, men jag kan inte planera mina tavlor. Jag vet inte riktigt hur de ska bli förrän de är 80 procent klara.

Först målade jag i köket. Det var ett helvete! När jag fick ett flow kom man och barn in och ville äta. Hallå, haha! Nu har jag ett arbetsrum mitt emot sovrummet, där jag kan måla mitt i natten om jag vill, eller i galleriet ute i transformatorn under sommaren.

För mig är det nästan spirituellt att måla. Det är frihet, att kliva in i min egna värld där jag inte behöver anpassa mig till andra. Jag har passerat stadiet när jag vill att andra ska säga 'åh vad bra', om allt jag målar. Nu är det viktigare att jag själv tycker det jag gör är bra."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Nya sporten: Slåss med lasersvärd

Nyheter SE FILMEN: Dueller i en gymnastikhall långt, långt borta... Hört talas om ludosport? Antagligen inte. Sporten där man slåss med ljussablar som lyser och låter har bara drygt 50 utövare i Stockholm – men bland dem är passionen för ljussvärdsfäktningen stor.fredag 16/11 11:45