Järfällas hundpatrull ger resultat

Den så kallade NOS-patrullen, där hundägare i Järfälla håller extra koll i sina områden när de är ute och går med hunden, har gett resultat.

  • Publicerad 11:44, 13 nov 2018

Golden retrievern Maya är en del av NOS-patrullen sedan början av året. Foto: Mikael Andersson

Det var i början av året som polisen drog igång en ny satsning där de hundägare som ville fick gå en utbildning i en sorts förlängd grannsamverkan.

Projektet, som heter NOS, eller NOS och spaningspatrullen, går ut på att hundägare som är ute och går i sitt bostadsområde ska hålla koll på vad som händer. Om något verkar vara i görningen rapporterar de till polisen, och syftet med det hela är att minska bostadsinbrotten.

Men det är inte bara där som NOS-patrullen gett resultat.

– Vi har fått in många bra uppgifter. Hundägare har med sina hundar stött på både narkotika och misstänkt stöldgods. De har också kommit med iakttagelser som blivit en del av vårt pussel i olika utredningar, säger Albin Näverberg vid Järfällapolisen, som ansvarar för NOS-utbildningen.

– I Järfälla har vi också fått fler iakttagelser kopplat till inbrott inrapporterade, att man sett sånt som avviker från det vanliga. Det är mycket positivt, många förstår vad vi är intresserade av för typ av uppgifter. Flera verkar ha näsa för det här, fortsätter han.

Ett 90-tal hundägare har hittills gått utbildningen, och i december blir det ett nytt tillfälle. Planen är också att det ska bli en uppföljande utbildning för de som vill lära sig mer.

Hundpatrullen som ska hjälpa polisen stoppa inbrott

Då är nästa NOS-utbildning

Torsdag 13 december klockan 18 hos polisen i Jakobsberg. Föranmälan krävs och görs till albin.naverberg@polisen.se

Stockholm Direkt