Avgått. Kommundirektören i Järfälla har fått avgå. Foto: Mikael Andersson

Järfällas kommundirektör uppsagd

Järfällas högst uppsatta tjänsteperson, kommundirektören Christina Rapp Lundahl, har fått avgå. Det beslutet tog kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) förra veckan.

  • Publicerad 14:12, 5 maj 2020

Det var 2015 som kommunstyrelsen utsåg Christina Rapp Lundahl till kommundirektör i Järfälla. Hennes roll innebär att vara högsta chef för kommunens tjänstemannaorganisation.

Men i förra veckan fick hon avgå.

– Kommunen och kommundirektören har valt att gå skilda vägar. Vi har haft olika syn på ledarskap och organisation, och jag väljer att inte kommentera mer, säger Emma Feldman, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Var det ett ömsesidigt beslut?

– Det var mitt beslut, säger Emma Feldman.

Hon är ny kommundirektör i Järfälla

Fick sluta förra veckan

Christina Rapp Lundahl fick sluta den 28 april, och Johan Bergman har tagit över som tillförordnad kommundirektör. Han har tidigare tagit den rollen vid sjukdom eller semester, och enligt Emma Feldman har han lång erfarenhet både från Järfälla kommun och andra kommuner.

Hur påverkar det här kommunens arbete under coronakrisen?

– Jag ser inte att det kommer att påverkas, mycket idag är fokuserat på coronakrisen, men vi är en kommun med även annat att göra, och arbetet kommer att fortgå som vanligt, säger Emma Feldman.

Enligt henne pågår ingen rekryteringsprocess i dagsläget, utan beslut är fattat om att Johan Bergman sitter som tillförordnad kommundirektör fram till årsskiftet.

Christina Rapp Lundahl har haft en månadslön på 142 744 kronor. Den överenskommelse man gjorde när hon anställdes var att hon vid uppsägning skulle få 24 månadslöner, alltså cirka 3,4 miljoner kronor.

Christina Rapp Lundahl lämnar en skriftlig kommentar till JärfällaDirekt via mejl.

"Det stämmer att jag har slutat i Järfälla kommun. Det politiska styret ville ha ett nytt ledarskap och det har jag inga synpunkter på. För egen del känner jag mig nöjd och stolt med vad jag har åstadkommit, tillsammans med alla duktiga chefer och medarbetare, under mina nära fem år i Järfälla", skriver hon i mejlet.

"Överraskande beslut"

Oppositionsrådet Eva Ullberg, (S), säger att beslutet var oväntat. Enligt henne har man inte haft några diskussioner om organisationsförändringar de senaste veckorna.

– Det kom överraskande med tanke på att vi befinner oss mitt i den här ansträngda perioden med covid-19. Vi behöver ha allt fokus på att se till att smittspridningen stoppas och förbereda oss på de följder som blir, säger Eva Ullberg.

Hon menar att det kan finnas en risk att kommunens arbete kommer att påverkas av kommundirektörens avgång.

– Christina har som kommundirektör lett arbetet de senaste veckorna, och gör man större förändringar så kan krisarbetet påverkas.

Stockholm Direkt