Det är främst öppettiderna som påverkas på biblioteken, och som en konsekvens av det även bibliotekens möjligheter till att samverka med skolor och förskola. Foto: Andreas Enbuske

Järfällas kulturbudget klubbad – nedskärningar väntar

Nu finns det ingen återvändo. Kulturbudgeten är godkänd och det blir som många befarat: Mindre öppettider på biblioteken och ingen ny ungdomsgård.

  • Publicerad 16:34, 27 sep 2019

I veckan godkändes kommunens kulturbudget för 2020. Därmed blir det bekräftat att kultur- och fritidsnämnden sparar in totalt 3 miljoner under nästa år, bland annat genom att skära ner öppettiderna för för kommunens bibliotek. 

Planen: Så ska kulturen i Järfälla spara

– Det känns aldrig bra att skära ner, men vi vet ju att alla nämnder har fått göra neddragningar. I vårt fall är det öppettiderna som har tagit stryk, samtidigt är jag glad att våra bibliotek inte har varit i fara, säger nämndens ordförande Torsten Friberg (C). 

Kritiska röster

Men trots att kommunens övergripande budget klubbades igenom för flera månader sedan så skedde det inte utan debatt. Oppositionen är mycket kritisk. 

– Vi vill inte se några nedskärningar, vi vill ha en annan helt annan budget och vi la också ett annat budgetförslag i fullmäktige. I tider där läsförståelsen minskar bland barn och unga så kan inte det här vara rätt väg, säger Eva Ullberg (S).

Fritidsgård på hjul - istället för ny gård i Jakobsberg

Blir ingen ungdomsgård

Dessutom bekräftas det att den planerade fritidsgården i Jakobsberg skjuts på framtiden. Projektet har varit en långbänk då det varit svårt att hitta passande lokaler. Samtidigt avbryts satsningarna på mobila fritidsgårdar. Även här är oppositionen kritisk. 

– Att inte säkra mötesplatserna samtidigt som otryggheten ökar är ett mycket märkligt beslut. Visst kan det finnas problem med att hitta lokal men man kan göra andra försök för att skapa mötesplatser, säger Eva Ullberg.

Stockholm Direkt