"Jag kände direkt att det är det här jag ska göra", säger läraren Linda Hanna som fått praktik på Kvarnskolan genom en satsning på nyanlända lärare. Foto: Mikael Andersson

Järfällas skolor öppnar dörren för nyanlända lärare

Läraren Linda Hanna, 37, kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Nu har hon fått praktik på Kvarnskolan i Jakobsberg genom en satsning på nyanlända lärare.

  • Publicerad 17:41, 21 mar 2017

"Jag kom till Sverige för tre år sedan från Qamishli i norra Syrien. I Syrien jobbade jag sju år som engelskalärare på gymnasienivå.

Kriget gjorde det svårt att arbeta. Jag jobbade i en liten stad utanför Qamishli, och jag var rädd varje dag när jag åkte till skolan. Mina elever var mellan 16 och 18 år och de påverkades så mycket av kriget.

Mina kolleger i Syrien som är kvar säger att det är få elever som kommer till skolan numera och det är svårt att få dem att känna någon lust att lära sig något.

Många av dem var jätteduktiga elever men tyvärr kan de inte studera vidare. En av mina elever ville bli läkare, nu jobbar han i Turkiet på en restaurang. Jag blir jätteledsen när jag tänker på dem.

Först när jag kom hit jobbade i hemtjänsten och jag försökte jobba som kassörska på en kemtvätt. Men jag kände att det inte var rätt.

"Inte för sent att göra det man vill"

Jag fick min första praktik på Vittraskolan i Jakobsberg i höstas. Jag kände direkt att det är det här jag ska göra. Nu praktiserar jag som lärare för högstadiet.

Jag var lite osäker till en början och det var svårt att jobba på svenska. Men nu är det tydligt och klart för mig att jag ska fortsätta arbeta som lärare i Sverige.

Praktiken har öppnat mina ögon på riktigt för arbetssituationen på skolan. Jag hörde om hur svårt det är att vara lärare i Sverige, att det tar mycket energi. Man ska inte bara ge information, man ska även ta hand om och leda barn. Det är ett jättestort ansvar.

I Syrien var det sällan jag hade kontakt med föräldrarna, det var rektorn som skötte det. Här har vi lärare kontakt med föräldrarna och kan jobba tillsammans med dem för att det ska bli bra för eleven.

Det är spännande att vara en del av det, att hjälpa ett barn att bygga upp sin framtid och bestämma sig för vad den ska bli.

Det är otroligt att jag får bo här i Sverige. Det är säkert här och jag kan fortsätta att jobba för att uppnå mina drömmar. Jag hoppas att jag kanske kan köpa ett hus med en trädgård här i Järfälla i framtiden. Det är inte för sent för oss som är nya att göra det man vill."

Det här är Linda Hanna

Ålder: 37

Bor: Jakobsberg

Familj: Mamma, pappa och sju syskon, som alla bor i Sverige.

Bakgrund: Utbildning i engelsk litteratur och pedagogik i Syrien. Praktiserar nu som lärare för högstadiet på Kvarnskolan via Snabbspåret för lärare.

Dröm: Arbeta som lärare i Järfälla, eller plugga vidare till översättare, tolk eller SFI-lärare.

Snabbspår för lärare

Snabbspåret är en satsning som Järfälla deltar i för att nyanlända som fått uppehållstillstånd och har en lärar– och förskolelärarexamen snabbt ska komma in på skolorna i Sverige. Deltagarna får en kompletterande utbildning och praktik på arbetsplatser.

Källa: Arbetsförmedlingen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hundratals hyresrätter planeras i Barkarbystaden

Nyheter "Attraktivt läge precis vid tunnelbanan" Planerna för nästa etapp i Barkarbystaden fortsätter, och bland annat planeras det för flera hundra hyresrätter, varav ett par hundra blir allmännyttiga.onsdag 23/5 15:23

Körkortsdags? Här är det svårast att köra upp

Nyheter Så många kuggar i Jakan på första försöket Det är högsäsäsong för alla med körkortsdrömmar. När det är dags att köra upp beger sig de flesta från västerort och Järfälla till Trafikverket i Jakobsberg för att visa vad de går för. Och de har...onsdag 23/5 11:54