Lisa Nordén, en av sveriges bästa triathleter, har flyttat till Kallhäll. Där har hon närhet till Järvafältet som är en perfekt träningsplats. Foto: Mikael Andersson

Järfällas triathlonstjärna tränar helst på hemmaplan

2013 fick hon både Jerringpriset och utsågs till årets kvinnliga idrottare. Idag kallas Järfällabon Lisa Nordén för en av världens absolut främsta triathleter. Träningen? Den sker helst på hemmaplan.

  • Publicerad 15:00, 7 dec 2018

Hon blev Lisa med hela svenska folket efter silvret i triathlon i London-OS 2012. Sedan dess har hon inte varit mycket på hemmaplan. Visserligen har hon haft sin bas i Sundbyberg i Stockholm tillsammans med sambon, mountainbikecyklisten Calle Friberg. Men det var inte förrän de köpte huset i Kallhäll som hon landade ordentligt.

– Det var kanske lite av en slump att vi hittade just det här huset. Men Calle är uppvuxen här och en dag när vi var ute och cyklade såg vi att det här var till salu. Vi köpte det i november 2017 och fick flytta in redan i januari, berättar hon.

Paret stortrivs. Husen är nybyggda och ligger precis intill Järvafältets norra delar. Bara några hundra meter bort betar kossorna.

– Förut var vi tvungna att åka genom hela stan för att ta oss till våra träningsanläggningar. Det är mycket utrustning och inte alltid jättebra att stå och trängas på tunnelbanan bland förkylningar. Det här är perfekt. Det är liksom landet fast jättenära stan, säger Lisa Nordén.

"Jag tror 2012 var mitt bästa år. Det är ett sådant där år jag tänker tillbaka på då allt var på topp. Jag var inte i OS för att gästa på pallen utan jag var riktigt bra", säger Lisa. Foto: Mikael Andersson

Teckning från ett fan som står i Lisas hall. Foto: Mikael Andersson

Cyklade till Italien

På kylskåpet sitter kort från tonåren. Ett när Lisa sitter upp på hästryggen och ett på en turkos cykel med växlarna på ramen. De ser ut som vilka familjefotografier som helst, men de berättar om en viktig tid i Lisas liv.

– Jag var en hästtjej från början. Jag pluggade natur på gymnasiet och ville bli flygvärdinna eller pilot. En dag ville mamma cykla till Italien för att fira sin 40-årsdag så jag hängde på.

De packade cyklarna med sovsäckar och liggunderlag och lagom till mammans födelsedag kom de fram till Venedig och doppade tårna i Medelhavet.

– Jag upptäckte att det var kul med konditionsidrott och att jag var bra på det. Sedan ställde jag upp i en triathlontävling hemma i Skåne och året efter, 2002, var jag med i junior-SM, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag sporrades av att ju mer jag tränade desto bättre blev jag. Det handlade inte om pengar på samma sätt som i hästsporten. Det spelade ingen roll vad jag hette i efternamn eller vad jag hade för häst. Det handlade om min träning, säger hon.

Ett år senare vann Lisa sitt första SM-guld och sedan dess har hon kammat hem mängder av mästerskapsmedaljer.

– Jag tror 2012 var mitt bästa år. Det är ett sådant där år jag tänker tillbaka på då allt var på topp. Jag var inte i OS för att gästa på pallen utan jag var riktigt bra.

"Jag är jävligt bra på att träna. Det här är en gnetsport och det handlar om vem som gör jobbet bäst. De gångerna man har tränat bra så går det oftast bra", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Viktiga fotografier från tonåren. Det ena är från när Lisa och hennes mamma köpte varsin cykel som de skulle trampa på hela vägen till Italien. Foto: Mikael Andersson

Anonym i vardagen

Idag tränar Lisa 25 timmar i veckan. När StockholmDirekt träffar henne hemma i huset i Kallhäll har klockan precis slagit 11 men Lisa har redan hunnit träna två timmars simning.

Flera av passen blir av på Järvafältet annars är Görväln bra för både simining och cykling och har hon några minuter över händer det att hon sprintar runt villaområdet.

Men om grannarna blir starstrucked vågar hon inte svara på.

– Jag tror att vi är ganska anonyma i vardagliga sammanhang. Inte så många som lägger märke till en på tunnelbanan. Men när vi hade flyttat in sa en granne "Men varför har ingen sagt att det var ni som skulle flytta hit", säger hon och skrattar.

Vad har du för planer framöver?

– Dels vill jag fokusera ännu mer på cyklingen. Träna inför tävlingar i både augusti och september nästa år.

Lisas löpartips nummer 1: "När du springer ska du få känslan av att du är en boxare i motvind. Var lite lätt framåtlutad", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Lisas löpartips nummer 2: "Armarna ska vara kompakta och pendla i takt med benen", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Lisas löpartips nummer 3: Landa med foten rakt under dig. Man ska inte se rosetten på skon", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Lisa Nordén

Namn: Lisa Nordén

Ålder: 34

Bor: Hus i Kalhälls villastad

Gör: Triatlet med både SM-guld och OS-silver i bagaget

Tre bästa träningsställena: Järvafältet, Görväln, Järfällabadet.

Stockholm Direkt