Regi. Veronika Lindblad är med på en av de sista repetitionerna av X innan föreställningen ska möta sin publik. Foto: Mikael Andersson

Järfällaungdomar sätter upp sin egen pjäs

Den dödligt sjuke härskaren X har tagit över världen, och det enda botemedlet för honom är att hitta sina tre barn. Det dystopiska är i fokus när två 16-åringar från Järfälla nu regisserar sin egenskrivna pjäs.

  • Publicerad 15:25, 11 dec 2019

– Tystnad, koncentration, varsågoda!

Ett varmt, gult sken lägger sig över Järfälla kulturscen, där ett tiotal skådespelare i högstadieålder repeterar pjäsen X. I flera händer skymtar ett manus.

Hur det kom till? Vi backar bandet, till förra sommaren. Det var då som Skälbybon Veronika Lindblad, nu 16 år, och Jakobsbergsbon Jomana Najih Naama, också 16, träffades under en novellkurs på Jakobsbergs bibliotek.

Efter kursen bestämde de sig: de skulle skriva en roman tillsammans. Något de gjort under vägledning av Lovisa Blomberg, läsinspiratör på bibblan. Lovisa kläckte också idén att göra pjäs av romanen, något som nu blir verklighet ihop med kulturskolan och teaterpedagogen Ginn-René Karlqvist i spetsen.

– Det är fantastiskt att se skådespelarna tolka en roll man skrivit, de har bidragit enormt mycket. Jag förväntade mig inte att det här skulle vara så roligt, säger ena manusförfattaren Veronika Lindblad.

Hon och Jomana Najih Naama var överens om att romanen, liksom pjäsen, skulle vara en framtidsdystopi. En genre som rymmer mycket kreativitet, menar de. Men att omvandla ett pågående romanprojekt till pjäs har varit utmanande.

– Att skriva en pjäs skiljer sig åt extremt mycket från en roman. Man behöver visa mycket genom replikerna, eftersom man kan inte kan förlita sig på fantasin på samma sätt som hos en läsare, förklarar Veronika.

Repar. Under hösten har ett gäng teaterelever från Järfälla kulturskola repat in pjäsen X. Föreställning. Lördag 14 december visas föreställningen två gånger på Järfälla kulturscen. Foto: Mikael Andersson

"Fördel att tonåringar skriver om tonåringar"

Så till handlingen. Den onde härskaren X har tagit över världen, där människor lever åtskilda i raser som inte får beblanda sig med varandra. Härskaren är dödligt sjuk, och den enda räddningen är hans tre barn. De tre syskonen möts första gången när de tvingas mönstra och förbereda sig för krig.

Och här kommer Caspar Kilander, Moa Odelstad och Ayda Azmi, som spelar syskonen, in i bilden. De har repeterat pjäsen under hösten och tycker att det märks att manusförfattarna, liksom dem själva, är unga.

– Språket är modernt, det låter som man pratar, och karaktärerna är baserade på ett ungt sätt, vilket gör det enklare att spela, säger Ayda.

Caspar fyller i:

– Det är en fördel att tonåringar skriver om tonåringar, och det är kul att samarbeta med folk som är i ens egen ålder. Det kan vara lättare att prata med dem om scenerna än en vuxen, man blir mindre skygg.

Diskussion. Veronika Lindblad, 16, pratar med Lovisa Blomberg, läsinspiratör på biblioteket som handleder Veronika och medförfattaren Jomana Najih Naama i manusarbetet. Foto: Mikael Andersson

"Pjäsen är ett helt nytt konstverk"

Till en början var det ovant att inte bara tolka sin roll på egen hand, utan att manusförfattarna också var på plats och berättade om sina tankar och visioner. Men det har visat sig få positiva effekter.

– Det har varit skönt att få höra hur de tänker att man ska agera, säger Moa.

För författarnas räkning har skådespelet gett idéer till fler scener.

– Det här har varit vårt barn som vi varit tvungna att lämna i från oss, för att det ska kunna växa. Det har varit fantastiskt att se hur skådespelarna gjort verklighet av det vi skrivit, säger Jomana Najih Naama.

Hon fortsätter:

– Man har fått se hur olika konstformer påverkar en, det här är som att någon skulle ha målat en tavla utifrån en av scenerna i romanen. Pjäsen är ett helt nytt konstverk.

Då visas föreställningen X

✓Föreställningen rekommenderas från 11 år, och spelas vid två tillfällen under lördag 14 december, klockan 13 och klockan 15, på Järfälla kulturscen. Speltid 45 minuter. Fri entré.

✓Förhoppningen är att pjäsen även ska spelas i vår, och att del två ska sättas upp under hösten 2020.

✓Det är ett samarbete mellan bibliotekets Lovisa Blomberg, läsinspiratör, och kulturskolans teaterpedagog Ginn-René Karlqvist som ihop med ungdomarna har gjort att pjäsen blivit verklighet.

✓Under våren 2020 ska bibliotekt ha en kurs i dramaskrivande för ungdomar 13+. Intresserad? Kontakta lovisa.blomberg@jarfalla.se

Visa merVisa mindre