Det här fåret slogs också vid attacken men klarade sig med ett par stygn. Foto: Ylva Bergman

Järnrör användes som tillhygge i brutala djurattacken på Södermalm

Attacken på djuren i Stora Blecktornsparken har skakat östra Söder. Nu höjs säkerheten i parken där hundägare vill gå nattliga promenader för att trygga djuren. Polisen vädjar fortsatt om tips.

  • Publicerad 16:38, 27 okt 2016

Vid grinden till en av hagarna i Stora Blecktornsparken har blommor lagts ner och ljus tänts utanför staketet. Där inne brukade två getter, ett får och hennes lamm gå och beta. Nu är hagen tom.

LÄS ÄVEN Lamm ihjälslaget på Södermalm

Att någon eller några gärningspersoner natten till fredag förra veckan bröt sig in i deras stall, slog ihjäl lammet och skadade getterna så svårt att de var tvungna att avlivas, har skakat om parkleken.

– Både barn och föräldrar är förskräckta. Det är ingen som förstår hur något sånt här kan hända, säger Emelie Weber, som arbetar i Stora Blecktornsparken.

Hemska scener

Hennes mamma, Madeleine Weber, är parklekens verksamhetschef. Det var hon som fick det första samtalet om att getterna setts blodiga ute i hagen tidigt på fredagsmorgonen. Hon åkte direkt till parken. Strax därefter anlände polisen och Emelie Weber. Hon beskriver hemska scener.

Någon hade tagit ett järnrör från en skylt som stått i parken och brutit av skaftet från en skottkärra i hagen. Tillhyggena har sen använts för att slå djuren till döds. Bara fåret klarade sig med en mindre skada.

De döda djuren togs till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Polisen har också tagit tillhyggena i beslag och inväntar svaren från den tekniska undersökningen.

En vecka efter dådet finns ingen misstänkt.

– Tyvärr så har vi än så länge inga spår efter en gärningsman. Jag vädjar till allmänheten att höra av sig till polisen om man har sett eller hört något konstigt, säger förundersökningsledaren Lena Jacobsson på djurskyddspolisen.

Parkbesökare hjälper till

I parken har lappar med samma uppmaning satts upp.

Säkerheten runt de andra stallen höjs med nya lås, bommar och bättre belysning. Engagerade parkbesökare vill också hjälpa till att göra parken tryggare.

– Vi ska starta en samverkansgrupp för att höja säkerheten. Det kan till exempel vara hundägare som ändå är ute sent som kan ses och ta en promenad ihop här. Alla som vill vara med får gärna höra av sig till mig, säger Madeleine Weber.

Hon är berörd över det stöd som parkleken fått efter attacken.

– Vi har fått enormt mycket kärlek och värme. Det har verkligen varit en uppställning, framför allt av Södermalmarna och de boende på östra Söder. När försvarslösa djur blir attackerade väcks något i människor. Tillsammans är vi starkare än ondskan, säger Madeleine Weber.

utsatta. Stora Blecktornspakkens får och getter blev utsatta för en brutal attack. Foto: Ylva Bergman

För en vecka sedan attackerades får och getter i Stora Blecktornsparken. Nu hålls bara en av fårhagarna öppen. Foto: Ylva Bergman

Madeleine Weber. Chef över parkleken i Stora Blecktornsparken, är rörd över det stöd och engagemang som Södermalmsborna visat under veckan. Foto: Ylva Bergman

Kondoleanser. Både barn och vuxna är i affekt efter attacken. Många lämnar blommor, teckningar och tänder ljus. Foto: Ylva Bergman

Både barn och vuxna är i affekt efter attacken. Många lämnar blommor, teckningar och tänder ljus. Foto: Ylva Bergman

Agneta Sandahl arbetar i parkleken som haft djur sedan 1986. Foto: Ylva Bergman

Stora Blecktornsparken. Foto: Ylva Bergman

Djur i parken i 30 år

Stora Blecktornsparken är en parklek som ligger mellan Kanalplan och Norra Hammarbyhamnen på östra Söder.

Här har det funnits djur sedan 1986.

Förutom får och getter har man också en minigris och kaniner.

Djuren går ute i parken varje dag året runt.

I parkleken hålls djurkurser för barn där barnen bland annat får vara med och ge djuren mat, ta fåren på promenader och ordna kaninhoppning.

Visa merVisa mindre