Spånga järn & färg Från vänster: Maria, Anna och Malin Wiberg Foto: Karoline Montero Araya

Järnsystrarna i Spånga kan allt om skruvar

Gammelfarfar Mauritz Wiberg startade Spånga Järn och färg för snart 100 år sedan. Nu förs familjetraditionen vidare av systrarna Maria, Anna och Malin som känner till varje skruv i butiken.

  • Publicerad 12:07, 2 mar 2017

Då kunde äldre gubbar skratta och fråga om det inte fanns någon man de kunde fråga istället.

Maria: Många ungdomar i dag vet kanske inte vad en järnhandel är, eftersom det inte finns så många kvar. För oss är det självklart.

Malin: Äldre personer säger ofta, vilken härlig lukt det är här – det luktar järnhandel. Den har ju vi aldrig känt, eftersom vi är så vana med den. Som barn följde vi med pappa till jobbet. Man satt tyst på en pall bakom kassan och sorterade hänglås när pappa och farfar stod vid kassan. 

Anna: Eller så lekte vi kurragömma i huset. Det finns mycket historia här. Kunder brukar säga att huset är som en labyrint. Här finns fortfarande utrymmen vi aldrig öppnat.

Maria: Vi har lärt oss mycket från när vi var små. I början hade man ingen aning hur man skulle skilja på alla skruvar, då fick man ju lära sig det. I dag får vi göra allt. När pappa är borta är det vi som får det stora ansvaret för butiken. Det är jättekul!

Malin: Branschen är väldigt mansdominerad. När jag började jobba här, då var man den här söta lilla tjejen som sa ”Kan jag hjälpa till med någonting?”. Då kunde äldre gubbar skratta och fråga om det inte fanns någon man de kunde fråga istället. Det kändes tufft. Samtidigt roligt, för då kunde man visa honom att man visst kunde.

Maria: Pappa har berättat för oss om när farmor var ung och stod bakom disken någon gång på 1950-talet. En dag kom det in en äldre man som skulle ha en tumskruv. Han var ganska nonchalant mot henne, så hon blev lite stött, för hon kunde ju allt. Då visade hon honom! Det var exakt samma som när vi jobbar i dag. När jag fick höra att hon också fick det här emot sig, då kände jag sig mindre ensam i det. Men det märks att en förändring är på väg. Det är fler tjejer som jobbar här i dag än män.

Kär hundraåring

Familjeföretaget Spånga järn och färg grundades av Mauritz Wiberg 1920. Lokalen på Värsta allé har huserat allt från skomakare till slaktare.

Kanske har du också sett påskkärringen som butiken sätter upp på fasaden varje påsk?

Systrarna Wiberg

Maria, Malin och Anna Wiberg växte upp i Sundby.
Alla tre syns i dag på familjeföretaget där även pappa, farfar, farmor och gammelfarfar har jobbat.

Kuriosa: Malin och Anna är tvillingar, vilket ofta leder till förväxlingar i butiken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Grimstaskolan få fler elever att röra på sig

Nyheter Storsatsning på – och efter – skoltid Personal som peppar igång rasterna och en idrottsklubb med gratis aktiviteter efter skoltid. Det hoppas Grimstaskolan ska få eleverna att röra på sig mer - och därmed få fler att nå målen.måndag 21/5 16:47

BP:s damer slog publikrekord – men ...

Nyheter ... det var på håret: "Ändå ganska högt för division ett" I helgen skulle man slå nya publikrekord för BP:s damer på Grimsta IP och toppa publikrekordet på 300 åskådare. Och det lyckades – men det var på håret.måndag 21/5 16:41

Vi är Västerort