Eldsjäl. Sonja Dousa är nominerad till Årets barn- och ungdomsledare. Foto: Kerstin Gustafsson

Järvaprofil kan prisas för ledarinsatser

Sonja Dousa är eldsjälen i Kista SC som brinner för att se människor utvecklas, både i och utanför idrotten. Nu är hon nominerad till RF-SISU Stockholms utmärkelse "Årets Barn- och ungdomsledare".

  • Publicerad 17:07, 24 feb 2020

Hej Sonja! Berätta lite om dig själv och vad du gör!

– Jag har varit aktiv i föreningslivet i över 20 år. Jag bor i Kista och sitter i styrelsen för Kista SC, där man kan säga att jag är mentor för de unga ledarna. Jag är dessutom ansvarig för kaféet och föreningslokalerna i Akalla by. Jag försöker alltid att se över behovet i Järvaområdet och har bland annat arrangerat kvinnoträffar, språkkaféer och liknande. Det blir lite av varje helt enkelt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få skapa förutsättningar för barn och ungdomar och att få se dem utvecklas. Både inom idrotten men framför allt som människor – idrotten är bara ett verktyg för att komma dit. Jag älskar sport så klart, men det är inte främst på grund av min passion för den som jag gör det här. Det känns även väldigt fint och viktigt att ha möjligheten att skapa tillfällen för människor att mötas och låta dem växa tillsammans.

Hur känns det att vara nominerad till Årets barn- och ungdomsledare?

– Jag brukar säga att sådana här nomineringar inte bara är för mig personligen, utan för alla som på något sätt är delaktiga i det jag gör. Alla är viktiga för att de ska bli en bra verksamhet, både aktiva unga och kollegor. Jag är väldigt stolt över klubben och det vi gör. Idrott förenar människor på ett väldigt speciellt sätt.

Fotboll som en väg in i samhället

Sonja Dousa

Ålder: 55

Bor: Kista

Familj: Sonen Benjamin, 27

Gör: Sitter i styrelsen i Kista FC, verksamhetsansvarig på Akalla by och en av två Järvaprofiler som är nominerade till Årets barn- och ungdomsledare. Priset delas ut 25 mars, och prissumman är 10 000 kronor som ska gå till föreningens barn- och ungdomsverksamhet. Här kan du läsa mer om den andra nominerade i Järva.

Stockholm Direkt