Tog sig ur. Jasmina, när hon var 25 år och befann sig i prostitution i Stockholm. Idag är det fem år sedan hon tog sig ut ur prostitutionen. Foto: Privat

Jasmina tog sig ut ur prostitution

För fem år sedan tog sig Jasmina ut ur prostitution. Droppen var en man som sa till henne att han brukade ha sex med sin egen dotter, och ville att hon skulle kalla honom "pappa". Nu hjälper hon andra som befinner sig i samma situation.

  • Publicerad 15:30, 14 aug 2020

Jasmina kommer från Rumänien och förlorade tidigt sina föräldrar. Vid tio års ålder var hon bostadslös och det var svårt att få hjälp från samhället. När hon var 14 år blev hon våldtagen av en okänd man.

– Jag hamnade i ett slags chocktillstånd. Jag började gå ut på kvällarna och träffa män. Jag frågade inte efter pengar och ville inte sälja min kropp men ibland fick jag betalt av män som jag hade sex med, säger Jasmina.

Utnyttjades sexuellt i England

Efter några år började hon arbeta som barnflicka i England. Där blev hon sexuellt utnyttjad av barnens pappa. Jasmina mådde väldigt dåligt och via en vän kom hon till Österrike. Där fick hon ett erbjudande om att jobba på en massagesalong.

– Kvinnorna som jobbade där kändes starka och var uppmuntrande. Jag såg upp till dem. De sa att man kunde tjäna hur mycket pengar som helst om man var beredd att tillfredsställa kunderna sexuellt, säger Jasmina, som berättar att hon föll in i ett destruktivt beteende och började flytta fram sina egna gränser.

Där arbetade hon ungefär ett halvår innan hon via internet kom i kontakt med en hallick.

– Det var en rumänsk sexsajt och han hjälpte mig att ordna med en annons. Han sa att jag kunde resa vart jag ville. Jag hamnade i Stockholm. För att betala mannen fick jag ge honom trettio procent av det jag tjänade på att sälja sex, säger Jasmina, då 25 år, som hämtades av hallicken på Arlanda. Sen blev hon skjutsad till ett hotell i Solna.

Tog droger för att orka

Under tiden som Jasmina prostituerade sig drack hon mycket alkohol och tog droger för att orka.

– Jag tog emot alla typer av män. Det många hade gemensamt var att de tittade på porr och ville göra saker med mig som deras fruar inte gick med på. Det blev värre och värre saker, säger Jasmina.

Hon säger att hallicken och de andra prostituerade från början kändes som en familj för henne, men snart började hon märka att hon blev utnyttjad. Hallicken ville ha mer betalt och det blev ofta bråk.

En dag träffade hon en man som skulle köpa sex av henne och som sa att han brukade ha sex med sin egen dotter. Mannen ville att Jasmina skulle kalla honom "pappa".

– Det blev för mycket för mig. Jag gick till polisen och berättade. Jag hade bevis, bland annat hade han skickat sms till mig. Jag hade själv blivit utnyttjad som barn och kunde inte stå ut med vetskapen att han hade sex med sin dotter, säger Jasmina.

Fick kontakt med hjälporganisation

Genom polisen fick hon kontakt med den ideella organisationen Talita som erbjuder stöd till kvinnor som utnyttjats i sexhandeln. De hjälpte henne med boende för kvinnor.

– Till en början ville jag inte stanna. Jag ville tillbaka, jag trodde att jag var "den lyckliga horan". Men det var inte så, jag försökte bara fly från allt. Ibland är det som att man ljuger tills man tror på sig själv.

Nu är det fem år sedan Jasmina fick hjälp att ta sig bort från prostitutionen. Hon gick i ett rehabiliteringsprogram som Talita har och i dag jobbar hon med att hjälpa andra kvinnor som befinner sig i samma situation som hon var i. Samtidigt studerar hon till samtalsterapeut.

– När jag ser tillbaka kan jag inte förstå hur det kunde gå så illa. Att jag ens har varit prostituerad. Det har varit svårt och jag har haft många flashbacks. I dag jobbar jag med att gå runt med andra från Talita på kvällarna och träffa kvinnor som prostituerar sig. Jag vill berätta för dem att det finns ett annat, bättre liv.

Jasmina heter egentligen någonting annat.