VISIONEN. Så här är stadens plan att området vid västra Valhallavägen ska se ut i framtiden. Foto: Skiss: Utopia, Sweco och David Wiberg.

Jättebygge på Valhallavägen aktuellt igen

Tung trafik som inte uppfyller miljökraven portas från Valhallavägen. Nu ska staden undersöka om det räcker för att dra igång byggprojektet med cirka 700 bostäder vid Roslagstull.

  • Publicerad 20:00, 30 aug 2018

På grund av för dålig luft lades stadens stora projekt med 700 lägenheter, idrottshallar och skola vid västra Valhallavägen på is för två år sedan. Då var planen att se om planerna kan dra igång igen 2023 då luften beräknas vara bättre.

Ännu ett bakslag för ny stadsdel på Östermalm

Från den 1 september förbjuds tung trafik, lastbilar och bussar (förutom de i kollektivtrafik) som inte uppfyller miljökraven att köra på gatan mellan Lidingövägen och Roslagsvägen. Istället ska de köra i Norra länken. Förhoppningen är att det ska göra luften tillräckligt bra för att dra igång byggplanerna igen, enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– I och med Norra länken finns det ingen anledning att den trafiken ska göra på Valhallavägen längre. Vi kan inte låta lastbilar stoppa bostäder i Stockholm. Det var sammantaget utsläppen från tunga fordon och bilar som gjorde att det inte fungerade med byggplanerna, min förhoppning är att man nu kan gå igång med dessa igen. Annars får vi vänta till 2020 när vi kan införa miljözoner för lätta fordon, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Är Norra länken avstängd tillåts däremot den tunga trafiken åka på Valhallavägen även framöver.

På stadsbyggnadskontoret kände man först inte till de nya reglerna. Men nu kommer man, tillsammans med exploateringskontoret, med största sannolikhet göra nya utredningar för att se om det nya förbudet räcker för att göra luften tillräckligt ren för att bygga bostäder.

– Det känns angeläget att ta reda på förutsättningarna och göra ordentliga beräkningar innan vi drar igång planarbetet igen. Självklart är staden intresserade av fullfölja projektet när vi kan ro hem luftkvaliteten. Det är ett betydelsefullt projekt och platsen förtjänar ett bättre öde, säger Susanna Stenfelt, områdesstrateg för Norrmalm Östermalm på stadsbyggnadskontoret.

Förslaget: Slopa P-platser på Valhallavägen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här dansas sista dansen vid Årstaviken

Nyheter Efter sommarsuccén Välfyllda evenemang varje kväll, ett blomstrande folkliv och ett stort antal nya människor som vågat sig ut på golvet. Sommaren vid dansbanan har minst sagt varit en succé. Men nu är säsongen över.lördag 22/9 9:10

Politikerna helt tysta efter valet i Stockholm

Nyheter Locket på från alla partier Det är fortsatt dödläge i politiken i Stockholm efter valet. Politikerna lägger locket på.fredag 21/9 15:57