Elisabeth Lidman, Björn Tarras-Wahlberg, Johanna Lidman-Evans och Claes Trygger var fyra av över 2000 demonstranter i Humlegården idag. Foto: Sanna Källdén

Jättedemonstration mot Nobelcenter: "Aldrig sett något liknande"

Mycket folk och upprörda känslor. Så såg det ut när demonstranter idag samlades i Humlegården för att protestera mot bygget av Nobelcenter.

  • Publicerad 17:18, 16 sep 2016

Politikerna är okunniga opportunister som målat in sig i ett hörn

Vid lunchtid på fredagen samlades tusentals personer framför Nobelstiftelsens kansli i Humlegården. Nätverket "Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget" låg bakom demonstrationen.

– Stämningen var väldigt enad och kraftigt emot rivningarna av våra kulturarv, vilket bygget av Nobelcentret på Blasieholmen skulle innebära. Det var som en enda stor hejarklack med applåder hela tiden, säger demonstrationens arrangör Björn Tarras-Wahlberg.

Han uppskattar att över 2 000 personer slöt upp i protesten men enligt polisen bedömning, som flera medier rapporterat om, var det ungefär 700 på plats.

"Aldrig sett något liknande"

– Det här var det starkaste jag varit med om. Jag har aldrig sett något liknande engagemang på Östermalm, säger aktivisten Johanna Lidman-Evans.

Hon har många års erfarenhet av liknande protester mot planförslag över hela Stockholm.

– Vi är här för att stoppa den här galna idén. Förr skapade folket samhället, nu har vi knappt något att säga till om i våra egna områden. Det handlar om vårt människovärde. Vår psykosociala hälsa försämras enormt när vår närmiljö utplånas, säger aktivisten Johanna Lidman-Evans.

Björn Tarras-Wahlberg med pin "Stoppa nobelbygget" Foto: Sanna Källdén

Prestigefråga


Johanna Lidman-Evans menar att hon inte träffat någon på Östermalm som inte är emot planerna av bygget.

– Politikerna är okunniga opportunister som målat in sig i ett hörn. Ingen vågar visa sitt ansikte för då förlorar de sin karriär. Det är en prestigefråga. Staten är emot, kungen är emot och folket är emot det här. Vem vågar då kliva fram och säga att det var fel, säger Johanna Lidman-Evans.

Olov Ekdal med pin "Heja Kungen" Foto: Sanna Källdén

Planerar aktion vid Tullhuset

I söndags övade Nätverket "Stoppa Nobelbygget - Bevara Blasieholmen" på en aktion. Demonstranten Claes Trygger var en av deltagarna.

– 180 personer skulle behövas för att göra armkrok runt Tullhuset – idag var vi 2000, säger han.

Precis som många andra är han starkt kritisk till byggnaden och den politiska processen.

– Den är för stor, för ful och på fel plats. Det här är politikerna som säger att "Det är vi som bestämmer. Ni kan gå och rösta var fjärde år men vi gör som vi vill." Samråden har urartat, säger han.

LÄS MER: Blasieholmen kan få Nobelcenter

Björn Tarras-Wahlberg, Johanna Lidman-Evans och syster Elisabeth Lidman Foto: Sanna Källdén

Nästa demonstration

10 December klockan 12 på Blasieholmen

http://www.bevarablasieholmen.se/

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.