Än återstår den sista finputsningen av förskolebyggnaden och omgivningen runtomkring. Foto: Eva Tonström

Jätteförskola slår upp portarna i Gubbängen

Snart flyttar barnen in i "Gullängen". Efter ett drygt års snickrande står den nya förskolebyggnaden färdig vid Gubbängsfältet.

  • Publicerad 15:16, 2 sep 2019

Två äldre byggnader, varav en med tidsbegränsat bygglov, har fått maka på sig för att ge plats åt det nya tvåvåningskomplexet som ska rymma 130 förskolebarn i åldrarna ett till fem.

– Vi är väldigt nyfikna. Personalen är taggade på att flytta in, säger rektorn Viveca Helmertz.

Totalt åtta avdelningar från de två tidigare förskolorna Ängen och Skeppet ska samsas i det nya huset; minstingarna på nedervåningen och de lite äldre barnen på den övre. I byggnaden kommer det även att finnas ett gemensamt "torg" och plats för it- och ateljéövningar.

Den nya verksamheten heter Gullängen, efter det namnförslag som kasserades när stadsdelen Gubbängen skulle döpas en gång i tiden. Hantverkare lägger just nu sista handen vid lokalerna, liksom vid den nya, större skolgården som enligt rektor Helmertz är "genomtänkt".

– I innerstan är det ofta små, trånga gårdar och trafiken är tätt inpå. Här är det inte så. Gården är inhägnad och vissa delar går att öppna upp mot det stora fältet, säger hon.

Barnen flyttar in i lokalerna den 10 september, och har sedan tidigare kunnat följa framväxten av byggnaden.

– De var med när det första spadtaget togs i höstas. Det är deras arbetsplats, så det är jätteviktigt att de har fått se hur den växer fram, säger Helmertz.

Så är dina grannar – enligt söksajten

Nyheter Stereotyp eller sanning? Söderortsbor tycker till om populära tjänsten Pensionärer, barnfamiljer eller "urbana singelhushåll"? En tjänst på hitta.se gör det möjligt att se vilken typ av människor som bor på en specifik plats. Men går det verkligen att stämpla ett helt...lördag 25/1 8:00

M-toppens svar efter kritik mot vapenmässa

Nyheter König Jerlmyr utesluter inte nytt arrangemang i Älvsjömässan En internationell vapenmässa i Älvsjö väckte hård kritik mot stadens policy för uthyrning av kommunala fastigheter. Nu svarar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).fredag 24/1 7:00