Jättehögen på Lovö ska hamna på golfbanan

Undrar du också vad det är för en jättehög som ligger vid Kanton? Jorden kommer från förbifartsarbetet – nu ska den läggas ut på Drottningholms golfbana.

  • Publicerad 01:15, 10 aug 2019

Mälaröarna har i sommar fått ett nytt litet berg på Lovö. Den omkring hundra meter breda och 15-20 meter höga jordhögen intill golfbanan vid Drottningholm växer för varje dag. Ovanpå högen tömmer lastbilarna flak efter flak med jord.

– Det är överbliven jord från Förbifart Stockholm och vårt bygge på Ekerövägen, säger Elinor Haag, kommunikatör på Trafikverket.

Jorden har skänkts till Drottningholms golfklubb enligt ett avtal mellan entreprenören Züblin scandinavia, deras underentreprenör, Statens fastighetsverk, Ekerö kommun och golfklubben.

Arbetet med Ekerövägen och förbifartens tunnelmynningar vid Tillflykten har under sommaren tagit fart och genererat stora mängder jord.

– Man blir lika förvånad varje gång man ser högen, den blir större och större. Men snart ska den vara klar, säger Stefan Andorff, klubbdirektör på Drottningholms golfklubb.

Jordhögen – som består av uppemot 50 000 kubikmeter jord – kommer nu att användas till golfbanans driving range. Hela ytan ska höjas med en meter.

Klubben tog emot en del jordmassor även förra vintern när tunnelrören i Edeby grävdes fram. Sedan fick man erbjudande om att ta emot ännu mer.

– För oss som förening är det fantastiskt att få den här chansen. Vi hade aldrig haft råd att köpa så mycket jord.

Försöker hitta kreativa lösningar

– Vi är i ständig utveckling som förening och gillar att förvalta och förädla det vi har. Vi försöker hitta så kreativa lösningar som möjligt.

Klubben har tagit fram ett förslag i samråd med slottsförvaltningen och Statens fastighetsverk för att utformningen ska bli så naturlig som möjligt.

Vad hade det kostat er?

– Ingen aning. Det beror nog mycket på varifrån man köper och hur tillgång och efterfrågan är vid tillfället, säger Stefan Andorff.

Golfbanan stänger för säsongen den 21 oktober. Därefter ska jorden läggas ut på banan.