Rivas eller inte? En expertgrupp menar att fastigheten på Torsgränd inte måste rivas på grund av hälsoskäl. Foto: Jacob Hellgren

Jättehus i Vasastan kan komma att rivas

Jättehuset på Torsgränd kan komma att rivas även om det inte längre är nödvändigt för de boendes hälsas skull. Snart fattas beslut om fastighetens framtid.

  • Publicerad 16:00, 30 jan 2018

Vi i Vasastan har flera gånger skrivit om det stora huset på Torsgränd 1-27, med 144 hyresrätter, som byggdes i slutet av 1970-talet med kaseinhaltigt flytspackel.

Det är numera förbjudet eftersom det kan orsaka hälsoproblem när det kommer i kontakt med fukt.

Tidigare befarade staden att husets konstruktion kan leda till negativ hälsopåverkan hos de som bor i huset. Men efter att stadsbyggnadskontoret gjort en teknisk utredning med hjälp av experter inom inomhusmiljö och hälsa konstaterades att rivning inte är nödvändig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men huset kan komma att rivas ändå.

Fastighetsägaren AFA Fastigheter vill använda tomten till att bygga 400 nya bostäder.

– Vi anser att byggnaden är i så pass dåligt skick, byggnadstekniskt och på grund av kaseinet, att man behöver riva och bygga nytt, säger Caroline Rylander på AFA Fastigheter.

Stadsbyggnadskontorets utredning visar att huset är i ett stort behov av renovering för att komma till rätta med både byggnadstekniska och ventilationstekniska brister. Enligt en ekonomisk analys gjord av ett konsultföretag skulle ett renoveringsalternativ blir dyrare än ett nybyggnationsalternativ

– Stadsbyggnadskontoret tillsammans med AFA Fastigheter diskuterar nu hur man kan förhålla sig till de tekniska och ekonomiska slutsatserna för att hitta en hållbar lösning för fastigheten, säger Giuliana Conciauro på stadsbyggnadskontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kasein

Kasein är ett i sig ofarligt mjölkprotein som i kombination med fukt kan bilda ammoniak och aminosyror och orsaka hälsoproblem.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29