Jätteplanen för Barkarbystaden - så ser den ut

Parker, torg, kulturhus, saluhall, kajer mot grönområden – och 18 000 bostäder. Så här kommer Barkarbystaden att se ut i framtiden.

  • Publicerad 14:25, 25 feb 2016

Ett nytt planprogram för Barkarbystaden har klubbats igenom. Nu vill arkitekterna Tovatt Architects and Planners och Järfälla kommun satsa på kultur, folkliv och idrott. Bland annat vill man se ett kulturhus och möjligheter till skateboardåkning, basket och konserter, en saluhall i de gamla hangarbygganderna och grönskande kajer.

– Det ska bli en levande blandstad med en mångfald av funktioner. Barkarbystaden har ett strategiskt bra läge, med handel och möjligheter till arbetsplatser inom området och i Veddesta. Det ska bli en stadsdel och inte ett bostadsområde, en plats som kommer att leva alla delar av dagen, säger arkitekten Aron Swartz.

Kajpromenad vid flygfältet

Som det ser ut nu i planprogrammet finns tre centrala torg visualiserade, men arkitekterna har planerat för fler än så.

– Vi har försökt skapa platser och ställen med ett stort befolkningsunderlag, med goda möjligheter till affärer och restauranger, säger Aron Swartz.

Vid det planerade Hangartorget är det tänkt att hangaren Hangar 85 kan bli en saluhall och nya odlingslotter. Och i parken kring den gamla landningsbanan kommer en kaj mot naturreservatet kring Igelbäcken.

– Tanken är att ha en dagvattenstrategi där man tar mycket på ytan, som blir en del av stadsbilden istället för att gå ner i rör under marken, säger Aron Swartz.

"Ska finnas många områden"

Områdets historia som gammalt militärt flygfält ska samtidigt bevaras, som till exempel flygledartornet som ska markera området Robothöjden. Tovatt arkitekter, som har arbetat med detaljplanen för de kommande delarna av Barkarbystaden under ett års tid, hoppas också på att Barkarbystadens alla kvarter bildar egna stadsdelar i framtiden.

– Det ska finnas många områden, kvarter och platser med en unik karaktär. Det ska inte bara vara en Barkarbystad, säger Aron Swartz.

– Vi har tankar om en lite större variation av bebyggelse, där vissa delar kan ha inslag av radhus och lägre bebyggelse istället för en jämn massa.

Bland referensprojekten finns tidigare områden där gamla flygplatser har integrerats i bebyggelsen, som Tempelhof i Berlin. Tovatt har tidigare vunnit pris för området Seestadt Aspern i Wien, där man designat nya områden kring ett gammalt flygfält.

Beslutet som togs kring det nya programmet för Barkarbystaden möjliggör också 18 000 bostäder, istället för 10 000. Redan nu byggs 2500 bostäder och kommunen hoppas kunna anta detaljplaner för ett område med 1500 bostäder och ett med 5000 bostäder redan i år.

Förhoppningen: Byggstart 2018

Fram till 2030 kommer de 18 000 bostäderna troligtvis finnas på plats.

– Sedan kommer säkert Barkarbystaden fortsätta utvecklas efter 2030 också, ända bort mot Stockholms stads gränser, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förhoppningen är byggandet av den andra och tredje delen av Barkarbystaden är igång under 2018.

– Det viktigaste är att det blir en hel stad, med bostäder, arbetsplatser, kultur, idrott och trevliga miljöer. Både stadsmiljöer och entréportar till omkringliggande naturreservat och parker, säger Claes Thunblad.

Så blir nya Barkarbystaden

Barkarbyvägen: Sträcker sig genom staden som centralgata och passerar Stora Torget, Tunnelbanetorget och de två entréerna till Barkarbystadens tunnelbanestation. Träd och dagvatten ska synas i gatumiljön och ska utformas som ett parkstråk, med kollektivtrafik och cykel i prioritet.

Hågavägen: Entré söderifrån och går genom östra delen av staden till torget vid landningsbanan, där den passerar Hangar 85 som ska kunna bli en saluhall.

Ålsta allé: Kopplar samman Barkarbyvägen med naturreservatet och Säbysjön.

Ringvägen: Blir huvudgata på den så kallade Robothöjden och enligt förslaget ska den trafikeras av bussar. Blir bostadsgata med träd.

Flygfältsvägen: Kopplar ihop Barkarby station med Barkarbyvägen och Tunnelbanetorget. Vid Herrestaskolan blir trottoaren bredare för gående, växtlighet och uteserveringar i solläge.

Torg: Entrétorget vid Kyrkparken, med grönt torg och restaurang eller kafé mot parken. Tunnelbanetorget ska bli knutpunkten med kommande tunnelbanestationen Barkarbystaden. Hangartorget vid Hangar 85 längs Hågavägen kan få en saluhall och förslag finns om odlingslotter. Torget vid landningsbanan med kultur och idrott, aktiviteter som basket, skate, konserter och ett kulturhus. Flera parker planeras, som en grön kaj mot landningsbanan, Robotparken med bevarade detaljer från flygflottiljens tid och den urbana parken Hangarparken.

Snabbfil för cyklister

Transportmedel som cykel och kollektivtrafik prioriteras, men kommunen ska också undersöka andra transporter som elbilspool och lådcyklar. Cykelbanorna längs huvudstråken kommer att delas in så att den som vill köra snabbare kan göra det i en separat fil.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Planerade bostadsrätter blir hyresrätter i Jakobsberg

Nyheter Ett av flera projekt som gjorts om senaste året Enligt de skyltar som sitter uppe kring bygget Nybergstorg i Jakobsberg ska det bli både bostadsrätter och hyresrätter där. Men sedan ett tag tillbaka är det bestämt att det bara blir hyresrätter på...torsdag 15/11 11:41

Nu börjar bygget av tunnelbanan till Barkarby

Nyheter "Grönt ljus för en viktig del av tunnelbanebygget" I augusti togs det första symboliska spadtaget för tunnelbanan till Barkarby. Men nu är det dags för bygget att faktiskt starta.torsdag 15/11 10:18