Östberga torg Foto: Sacharias Källdén

Jätteplanen för Östberga beslutas på torsdag

Nu väntas det stora programmet för Östberga – med 2 600 lägenheter, simhall och en ny grundskola – klubbas.

  • Publicerad 15:21, 26 aug 2019

Tidningen har berättat tidigare om de stora byggplanerna för Östberga, där man har ritat in 2 600 nya lägenheter runt befintlig bebyggelse, en sim- och idrottshall i skarven mellan Årstafältet och Östberga och en grundskola F-9. Skolan är tänkt att ta emot elever från både Årstafältet och Östberga.

Ny t-bana

De nya husen blir två-åtta våningar höga och en ambition med planerna för Östberga är att koppla samman området med stadsdelar runt omkring som Årstafältet, Örby slott och Liseberg.  

En ny t-banestation är tänkt att byggas i Östberga som ett av stoppen på sträckan Fridhemsplan-Älvsjö. Uppgångarna föreslås då ligga dels vid simhallen, dels i Östberga C.

När programmet var ute på samråd kom en del synpunkter in, så som att det är viktigt att service och kollektivtrafik byggs ut i takt med fler bostäder, att grönytor bevaras och att värna kulturmiljövärden vid Kvarnbacken.

När programmet har antagits, vilket väntas göras på torsdag 29 augusti, kommer området delas upp i ett antal detaljplaner som beslutas var för sig.

Östberga får tusentals nya bostäder – och en simhall

Här syns de nya bostadskvarteren i gult. Det rosa är den nya sim- och idrottshallen och skolan och förskolor visas i rött. Foto: illustration SWMS arkitektur

Enskede har fått ny butik – och mötesplats

Nyheter Kokboksförfattare och kolakokerska slår sig ihop Enskede har fått en ny, superlokal diversehandel. Det är Enskedeborna Hanna Franzén och Fanny Bergenström som tagit över Mostrarnas lokal i Enskede.måndag 20/1 20:00

Såhär kan Söderorts nya idrottshall se ut

Nyheter Idrottshall och skola byggs samtidigt Den nya idrottshallen som planeras vid Bolidenplan byggs i två våningar intill en helt ny F-9-skola. Platsen är grönområdet precis norr om rondellen.måndag 20/1 17:00