Före och efter. En del av Stadshagen från S:t Göransgatan, som den ser ut i förslaget som ställts ut. Foto: Foto: Illustration David Wiberg, bild: Per Brandt

Jätteplanen för Stadshagen nära grönt ljus

I vår väntas det stora byggprojektet i Stadshagen med totalt 1 900 nya bostäder klubbas igenom. Men hur ska det byggas? Och vilka är hindren längs vägen? Vi reder ut.

  • Publicerad 16:47, 31 jan 2018

Sedan 2002 pågår projektet att göra om västra Kungsholmen från en industrität del av staden till en mer blandad stadsdel.

En stor del i det är förnyelsen och förtätningen av Stadshagen. En byggplan som gäller 255 000 kvadratmeter mark och innehåller bland annat 1 900 bostäder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter att planerna var ute på granskning i somras så börjar det nu närma sig avgörandets stund för projektet, som sedan 2013 har dragits i långbänk och kritiserats och förändrats längs vägen.

Karin Stenqvist handlägger projektet på stadsbyggnadskontoret och bekräftar i ett mejl till StockholmDirekt att planen ska tas upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden inom kort.

Hon räknar med "granskningsutlåtande samt godkännande i stadsbyggnadsnämnden under våren 2018, efter det tar det cirka tre månader innan planen kan antas i kommunfullmäktige."

Väntad byggstart nästa år

Vidare berättar hon att man under tiden som projektet ställdes ut fick in en hel del åsikter från både berörda instanser och privatpersoner.

"Totalt handlar det om 34 yttranden varav nio från privatpersoner, en från stiftelse och 24 från remissinstanser", skriver Karin Stenqvist.

Detta har inneburit vissa förändringar i planen, som för tillfället omarbetas av tjänstemännen på kontoret. Vilka dessa förändringar är vill Karin Stenqvist inte avslöja än utan de kommer bli offentliga först kort före beslutet i stadsbyggnadsnämnden i vår.

När ett första spadtag kommer att tas är svårt att veta exakt men första kvartalet 2019 är enligt stadsbyggnadskontoret ett rimligt antagande i dagsläget.

Hotet: Fredhällsparkens vurmare

En fullstor plan i Fredhällsparken ska ersätta den som försvinner på Stadshagens IP i och med ombyggnationen som ingår i förtätningen.

Att bygga en fotbollsplan i parken är inget man gör i en handvändning. Planen har sedan arbetet började 2014 kritiserats hårt av bland annat Centerpartiet och Skönhetsrådet och stött på stort motstånd från närboende som engagerat sig i Facebook-grupper. Bland annat har den dyra insatsen med att flytta de gamla träden i parken kritiserats. Totala notan i den senaste beräkningen landade på 44 miljoner.

Detaljplanen för fotbollsplanen har till skillnad från Stadshagen-projektet ännu inte varit ute på granskning utan har endast gått igenom steget innan i planprocessen, nämligen samråd. Då fick staden över 200 kritiska åsikter inskickade till sig.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Man kan konstatera att risken finns att idrottsklubbarna kommer att förlora en fullstor fotbollsplan under byggtiden i och med att planen i Fredhäll fortfarande inte ställts ut för en ny granskning. Detta skulle enligt detaljplanens preliminära tidsplan ha skett under det fjärde kvartalet 2017.

Sedan tidigare finns ett politiskt löfte om att Stadshagens IP inte får bebyggas utan att en ersättningsplan står klar. 

– Vi låg ett år efter från början om man säger så, men målet är att planen i Fredhällsparken ska antas i sommar, säger Thomas Jansson, stadsplaneraren på stadsbyggnadskontoret med ansvar för fotbollsplanen.

Han avslöjar att detaljplanen för tillfället interngranskas och han hoppas att den ska få grönt ljus för att gå ut på offentlig granskning den 8 februari.

StockholmDirekt söker idrottsförvaltningen för en kommentar om hur de ser på projektens påverkan på idrottsanläggningarna på Kungsholmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det här ska göras i Fredhällsparken – för 44 miljoner

Konstgräsplan 60X100 meter med driftytor, belysning och stängsel. Planen ska vara bokningsbar för klubb- och skolverksamhet.

Marken sänks vid Adlerbethsgatan och höjs vid Drottningholmsvägen för att få plan spelyta.

Omklädningsrum utreds.

Inga parkeringsplatser. Trafikanalys ska göras.

Tennisplanen flyttas till ena kortsidan, åt Kristinebergs-hållet

Här är allt som ska byggas i Stadshagen-projektet

Planerna har ändrats genom åren, men här är den senaste given som granskades i somras.

1 775 lägenheter, varav cirka 1 030 är bostadsrätter, cirka 500 hyresrätter (inklusive servicelägenheter och gruppboende) och cirka 245 studentlägenheter

Skola för cirka 750 elever (förskoleklass-årskurs 6)

5 förskolor med respektive 4 avdelningar för cirka 320 barn

Stadshagens IP byggs om, en plan försvinner och en 7-spelsplan och en 11-spelsplan anläggs med konstgräs samt tennishall under mark.

Verksamhetslokaler för kommersiell service (butiker/restauranger/kaféer med mera.)

Fyra nya parker: Stadshagsparken, Mariedalsparken och en park vid Barnstigen

Tre nya torg: Centrala torget, Västra torget och Östra torget

800 p-platser för bil och ca 475 p-platser för cykel

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29