Visionsskiss. Två nya ishallar är en del av planen.

Jätteplanen: Jakobsberg kan få två nya ishallar

Järfälla idrottsstad? Låter det bekant? Kanske inte – men nu ska området runt Kvarnbacken och idrottsanläggningarna i Jakobsberg bli just det. Den nya visionen består bland annat av två nya ishallar.

  • Publicerad 16:07, 13 jun 2018

Järfälla Tidning har tidigare skrivit om visionen för Vibblaby i Jakobsberg, som ligger runt Kvarnbacken, gymnasiet och idrottsanläggningarna vid Mjölnarvägen. Bland annat bestod visionen av att bygga ihop området med Jakobsbergs centrum och utveckla idrottsanläggningar.

Planen: Kvarnbacken kan byggas ihop med centrum

Nu kommer nästa steg: Järfälla idrottsstad. Ihop med fastighetsutvecklaren APP & Gärahov har Järfälla kommun ingått en överenskommelse kring planerna. Målet är att inom det närmaste året ta fram ett markanvisningsavtal för området.

– Vi vill stadsutveckla området med idrott i centrum, men också göra plats för renoveringar av skolorna, ha service, förbättrad infrastruktur och nya bostäder, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

"Nödvändigt att satsa på"

Utvecklingen ska göras ihop med de aktiva idrottsföreningarna i området, för att se vilka behov som finns. Claes Thunblad lyfter särskilt behovet av mer isyta.

– Vi behöver två nya ishallar, för hockey och konståkning. Antingen får den befintliga ishallen rustas upp och ytterligare en byggas, eller så byggs två helt nya, säger han.

Han lyfter även att budosporter och bollsporter som basket och innebandy är i behov av större lokaler. Ett förslag är också en multiarena med plats för flera olika idrotter. Utöver idrotten planeras det för runt 1000 bostäder – men det kan komma att bli såväl färre som fler.

Det låter som en kostsam satsning det här?

– Det är en enorm satsning, kommunen hade aldrig klarat att göra det här själv. Vi gör det med en aktör (APP & Gärahov reds anm.) vi bedömer som kapitalstark och idrottsintresserad. Idrott betyder mycket för många Järfällabor, så det är helt nödvändigt att satsa på, säger Claes Thunblad.

Järfällagymnasterna kan få dubbelt så stor hall

Så kan Viksjövallen förändras i framtiden

Visionsskiss. Så här kan en ny ishall se ut vintertid.

Visionsskiss. En multiarena med plats för flera olika sporter skulle kunna vara aktuell.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.