Så här städat är det inte alltid vid sopstationen vid Kvarnvallen måste stänga. Foto: Mikael Andersson

Jätteproblem med illegal dumpning – nu stänger Kvarnvallens sopstation

I över ett års tid har illegal dumpning av grovavfall pågått på Kvarnvallens återvinningsstation. Nu stänger Förpacknings- och tidningsinsamlingen stationen.

  • Publicerad 18:56, 18 apr 2017

Den 28 april tas Kvarnvallens återvinningsstation på Mälarvägen bort för gott. Anledningen är att otillåten dumpning av grovavfall har ökat kraftigt.

– Det är sådana volymer att det är ohållbart att fortsätta, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), som driver stationen.

Det är första gången FTI fattar ett sådant beslut i Stockholm. I över ett år har dumpningen pågått.

– Ibland kommer vi inte åt att tömma våra behållare för att man har lagt hela fordonslaster med grovavfall där. Sedan kostar det oss vansinnigt mycket pengar, dels för att hämta det och sedan betala för att bli av med det, säger hon.

Nu blir det kameror och vakter vid sopstationer

"Vi har sett kubikmeter med grovavfall", säger Annika Ahlberg, regionchef på Fti. Foto: Mikael Andersson

Kubikmeter med grovavfall

Avfallet är sådant som egentligen ska köras till Görvälns återvinningscentral. En anledning till dumpningen kan vara anlitandet av företag som kör bort grovavfall åt privatpersoner och företag.

– Alla företag är inte seriösa och istället för att ta hand om det på ett korrekt sätt så dumpar man avfallet hos oss. Vi har sett kubikmeter med grovavfall, säger Annika Ahlberg.

FTI har själva genomfört insatser tillsammans med Järfälla kommun och tagit bort buskage, flyttat om behållarna och haft bevakning, utan att se någon förbättring. De har också polisanmält dumpningen flera gånger.

Och även om det händer på andra stationer i Järfälla är Kvarnvallen värst.

– Det som sker där är systematiskt. Sedan har det till och från funnits ett läger bredvid återvinningsstationen som också har bidragit till det här, säger Annika Ahlberg.

"Måttet rågat"

På andra håll i Stockholm kommer FTI att genomföra ett projekt där man testar kameror och vakter på stationerna får att få ett slut på dumpningen.

– Vi kommer att testa det på ett antal stationer och följa upp för att se vilka åtgärder som är mest effektiva. Men den här tar vi bort, den har kostat oss alldeles för mycket, säger Annika Ahlberg.

Var Kvarnvallen aktuell för det projektet?

– Jag tog det här beslutet innan vi inledde projektet. Vi har hållit på med det här över ett års tid, så nu var måttet rågat.

Finns det någon möjlighet att ni öppnar igen?

– Vi får se, det är en diskussion vi får ha med kommunen.

Från och med den 28 april hänvisas de som vill lämna sin återvinning till andra stationer i Järfälla.

– Förpackningar och tidningar kan man lämna närmast på Hammarvägen eller i Veddesta. Grovavfall ska du lämna på Görvälns återvinningscentral, säger Annika Ahlberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ung man skottskadad i Jakobsberg

Nyheter Skottlossning mot restaurang i lördags I lördags kväll blev en 17-årig man skottskadad i armen. Skjutningen skedde mot en restaurang i Jakobsberg där gäster befann sig, uppger SVT.måndag 28/5 9:39

Här är det strikt förbjudet att springa på plan

Sport Gåfotboll för seniorer har kommit till Viksjö Klara, färdiga, gå! Ja, alltså gå på riktigt – sporten där det är förbjudet att springa har kommit till Viksjövallen. Vi hängde med på en träning.söndag 27/5 8:00