Familjen Johander fick en riktig bjässe i råttfällan i höstas – 25 centimeter plus svans. Deras tips? Rejäla fällor och att skrämma bort råttorna direkt: "De är kloka på det sättet, är de sju-åtta skickar de alltid fram en först. Kommer den inte tillbaka sticker de andra", säger Heléne Johander. Foto: Peter Johander, Jan Lindström

Jätteråttor invaderar – springer iväg med fällor

Med hemmagjorda fällor och spadar har flera boende på Lammholmsbacken i Skärholmen de senaste åren drivit en bitter strid mot de enorma råttor som invaderat området. Senaste fångsten: en bjässe på 25 centimeter.

  • Publicerad 12:39, 21 feb 2018

– Jag var så paniskt rädd för råttor. Men jag har fått terapi för rädslan under de här åren, säger Heléne Johander, eller "råttfångaren från Hameln" som hennes man Peter kallar henne:

– Hon har tagit 25 stycken!

De bor i ett villaområde på Lammholmsbacken i Skärholmen och har de senaste åren drivit en bitter strid mot råttorna i området. Några har de fått jaga med spadar, andra har grannarnas hundar tagit. Största fångsten var i höstas.

– Den var redigt stor. Runt 25 centimeter plus svansen, det var den största vi har tagit. De flesta har varit över 15 centimeter så det är inga små skogsmöss direkt, riktiga krabater, säger Peter Johander.

Problemen började för några år sedan, samtidigt som arbetet med Förbifart Stockholm drog igång i området. Sprängningarna gjorde så att råttorna skrämdes upp ur sina krypin under jorden, tror Peter och Heléne.

– Det tog ett tag, men sen såg vi hur de började springa omkring på gatan. Det senaste året har det varit jäkligt mycket.

Stal deras värmeljus

Råttorna tog sig först in i huset vid sidan om vattenledningsrören. Familjen märkte det när deras värmeljus plötsligt försvann – råttor gillar att knapra på stearin. Genom att sätta nät för vattenledningarna lyckades de få bort råttorna inomhus.

Men utomhus har det varit svårare – deras första råttfällor var ingen match för gnagarbjässarna.

– De försvann bara med dem. Och det finns inga fällor av dignitet att köpa i affärerna. Till slut fick vi några rejälare av Anticimex som vi satte fast på en stor planka, dem har de inte kunnat springa iväg med, säger Heléne Johander.

Sprängningar kan locka ut dem

Enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, är det inte alls omöjligt att det finns ett samband mellan sprängningarna och råttökningen.

– Generellt så kan man se det väldigt tydligt vid stora infrastrukturprojekt. Det är inte så att råttorna blir fler, men när man gör stora ingrepp i mark och miljö oroas råttorna och blir mer synliga, säger han.

Det värsta är när en fastighetsägare gör jättemycket och en annan inte gör sin del – då är risken att det blir ett status quo – inget händer. Man måste ta tag i frågan geografiskt.

Det svåra kan vara att avgöra vems ansvar det är att ta hand om råttorna säger han, och efterfrågar mer samordning mellan fastighetsägare, kommuner och byggaktörer.

– Det värsta är när en fastighetsägare gör jättemycket och en annan inte gör sin del – då är risken att det blir ett status quo – inget händer. Man måste ta tag i frågan geografiskt.

Inga anmälningar

På Trafikverket, som ansvarar för bygget av Förbifarten, känner man inte till problemet. De har inte fått in några anmälningar av det slaget, säger Josefine Gröndahl, informatör.

– Vår byggledaresteori är att detta kan handla om flera faktorer, bland annat tillgången till mat– kanske har det skett förändringar i sophanteringen i området? Men de som upplevt det här borde kontakta Trafikverkets kontaktcenter så att frågan blir omhändertagen och kan utredas, säger hon.

Familjen Johander och deras grannar har fått stå för råttbekämpningen själva, genom hemförsäkringar och samfälligheten som har placerat ut större fällor med råttgift. De tycker att staden borde ta ett större ansvar för problemet.

Vibrationer gör dem synliga

Efter att SkärholmenDirekt kontaktat trafikkontoret har de gjort en inspektion i området.

– Vi kan egentligen inte se någon ström av råttor som vandrar från Förbifarten. Men en möjlig förklaring är att vibrationerna från sprängningarna gör att råttorna blir mer aktiva och synliga dagtid i området. En annan är att det vintertid syns fler råttor på grund av fågelfrön som lockar dem, Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Trafikkontoret planerar ingen riktad insats på just Lammholmsbacken i nuläget, men fler anordningar med råttgift planeras i hela ytterstaden.

Vildsvin invaderar villaområde – äter sopor

Efter det förbjudna giftet – här är stadens nya knep för att döda gnagare

Foto: Mostphotos

Råttsaneringar ökar

Den vanligaste råttan, brunråttan, kan bli uppemot 20-30 centimeter lång, utan svans. Den trivs överallt där människor håller till och gillar samma slags mat som vi. Ett råttpar kan ge upphov till 800 till 1000 ungar per år.

Råttsaneringarna ökar i länet. Under 2017 gjorde Anticimex 12 204 råttsaneringar i Stockholms län, en ökning med 10,3 procent jämfört med 2016.

Håkan Kjellbergs bästa tips för att skydda villan:

✓ Håll rent och snyggt runt huset.

✓ Mata fåglar en bit bort från byggnaden.

✓ Rabatter är fint, men också ett gömställe för råttor – gallra ut dem nära huset.

✓ Sätt upp metallnät på ventiler och i dörrars nederkant, se till att det är tätt vid garageporten också.

✓ Se till att ha skydd i din hemförsäkring om du blir drabbad.

✓ Om problemet blir större – kontakta kommunen.

Källa: Anticimex

Visa merVisa mindre