Här, i den nya undervisningsbassängen, ska barn från Järva lära sig att simma till ett överkomligt pris. Foto: Mikael Andersson

Jättesatsning på simskola för Järvabarn

Om allt går som det ska invigs Järvabadet i slutet av maj. Nu vill aktörer i området säkerställa simkunnigheten bland besökarna – och storsatsar på en simskola, särskilt riktad till barn från Järva.

  • Publicerad 16:53, 20 apr 2020

Det är en jättesatsning och jag är så glad att det gått vägen.

Med tre stora bassänger och sällskapsytor med plats för 3000 personer är det troligt att nybyggda Järvabadet kommer att bli en självklar plats för stockholmare att vistas på.

Ett uttalat syfte med badet är att öka simkunnigheten bland Järvaborna. Länge fanns dock ingen plan för någon simskola från stadens sida, enligt Jonatan Wik, sportchef i Spårvägen Simförening. Klubben bestämde sig därför för att ta saken i egna händer.

– En bassäng skapar ju inte simkunnighet av sig själv. Risken är att det tvärtom blir en fara om många som kommer dit inte är vattenvana eller simkunniga, säger han.

Han fortsätter:

– Jag läste om badet, kollade upp läget och blev förvånad över att det inte fanns någon färdig plan för hur simundervisningen skulle bedrivas från idrottsförvaltningens håll. Simkunnigheten i området är lägre än snittet och en drunkning kan gå på några sekunder.

SE BILDERNA: Så blir Stockholms nya jättebad

"Ska inte vara en klassfråga"

Föreningen, som är ideell, hörde av sig till olika aktörer för att kunna erbjuda Järvaborna en simskola till ett rimligt pris.

– Vanligtvis kostar simskola ganska mycket pengar för deltagarna eftersom man måste ha erfarna, utbildade ledare. Något som kan vara omöjligt för föräldrar från sämre socioekonomiska förhållanden att ha råd med. Det ska inte behöva vara en klassfråga att få lära sig simma, säger Jonatan Wik.

Till slut nappade allmännyttans bostadsbolag, RF-SISU Stockholm och H2O-stiftelsen, som alla går in och delfinansierar kurserna. Priset blir nu 100 kronor per barn och vecka, med start efter midsommar och fyra veckor framåt.

– Alla är så klart välkomna, men vi vill helst fokusera på barn från närområdet med sämre socioekonomiska förutsättningar. Vi kommer främst gå ut med information till skolor i Tensta till att börja med, sedan även i Rinkeby.

Jonatan Wik är stolt över initiativet.

– Det är en jättesatsning och jag är så glad att det gått vägen. Jag brukar säga att simning är världens viktigaste sport. Ingen har någonsin dött av att inte kunna spela tennis, säger han.

Simskola på Järvabadet

✓Simskolan kommer hållas veckovis vecka 26-29, måndag‐fredag, och riktar sig till alla barn 4-16 år som inte kan simma längre än 25 meter. Deltagarna väljer själv vilka och hur många veckor de vill delta.

✓ Avgiften är 100 kronor per vecka.

✓ Simskolan finns i nivåerna "nybörjare", "fortsättning" och "fisken".

✓ Det kommer vara tio barn och tre ledare per grupp.

✓Anmälan sker via blanketter som delas ut i lokala skolor eller på medborgarkontor, alternativt direkt via mejl till karin.hellstrom@sparvagensim.se.

✓ Stadens plan är i nuläget att Järvabadet ska öppna 30 maj.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt