Här i Årsta planeras 74 nya seniorboenden till år 2022. Foto: Micasa Fastigheter/MAF Arkitektkontor AB

Jättesatsningen: Tusentals nya seniorboenden

Allt fler blir äldre – och allt fler efterfrågar seniorboenden. Nu har en jättesatsning klubbats igenom. Över 2400 seniorboenden ska byggas inom de närmaste 20 åren.

  • Publicerad 14:10, 31 okt 2017

1157 stycken. Så många seniorbostäder hoppas kommunala bostadsbolaget Micasa på att bygga i östra Söderort fram till 2040. I hela Stockholm behövs över 2400 stycken. Enligt stadens prognoser förväntas åldersgruppen 80 år och äldre fördubblas fram till år 2040. Den här planen är en del i det som krävs för att klara det växande behovet.

– Den här typen av långsiktig plan har aldrig funnits tidigare, nu tar vi ett helhetsgrepp, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V). 

LÄS MER: Här får Årsta ett nytt äldreboende – det gamla rivs.

Hon menar att allt fler äldre känner sig ensamma och oroliga och att trycket på seniorbostäder ökar i Stockholm. Idag driver fastighetsbolaget 1500 av stadens nästan 3700 seniorbostäder, men fler ska det bli.

– Det är nu första gången någonsin som Micasa bygger seniorbostäder själva, men det kommer inte räcka med de här bostäderna. Vi kommer behöva minst 2400 bostäder, och fler fastighetsbolag kommer behöva bygga, säger Clara Lindblom. 

De första nya bostäderna är redan på gång. 2019 kommer 45 nya seniorbostäder öppnas upp i Farsta, och 2022 kommer 74 nya bostäder hyras ut i Årsta. 

LÄS MER: Här är satsningarna i Stockholms nya budget

En seniorbostad är en vanlig hyreslägenhet som är anpassad efter äldres behov. Ordentliga hissar finns så gott som alltid. Dessutom har många av fastigheterna gemensamma lokaler där de boende kan umgås eller äta mat på restaurang, något som enligt undersökningar efterfrågas av seniorerna. 

– Enligt vår budget för nästa år så är målsättningen att alla nybyggda seniorbostäder ska ha ett aktivitetscenter. Sedan ska Micasa jobba för att privata aktörer ska öppna till exempel kiosk eller restaurang i anläggningen, säger Clara Lindblom. 

Här vill Micasa bygga nya seniorbostäder

Årsta
Johanneshov
Hammarbyhöjden
Björkhagen
Kärrtorp
Bagarmossen
Högdalen
Bandhageln
Gubbängen
Hökarängen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sifferstrul svartmålar förortsskolor i onödan

Nyheter Förklaringen bakom Söderortsskolornas bottenbetyg Nyanlända elever sänker grundskolors resultat rejält när det gäller gymnasiekompetensen. Men bakom statistiken döljer sig byråkratiskt krångel, som gör att mindre skolor i förorterna svartmålas i...tisdag 21/8 21:00

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00