Här är Kungsholmens senaste offentliga konstverk. Foto: Per Brandt

Jätteskynke – Kungsholmens nya gatukonst

En muralvepa gjord av ungdomar och seniorer är Kungsholmens senaste gatukonst. Men den som hoppats på mer får vänta. Stadsdelens upprop för mer offentlig konst har i övrigt kammat noll.

  • Publicerad 20:50, 15 maj 2018

I går invigdes Kungsholmens nya inslag i den offentliga konsten. På väggen på Serafens vård- och omsorgsboende kan man nu se en 3,5x7 meter lång muralmålning på en vepa.

Det är ungdomar från Rinkeby-Kista som tillsammans med boende på äldreboendet kommit fram till motivet och målat, ett integrationsprojekt över stadsdels- och åldersgränser. Projektet är resultatet av ett samarbete mellan stadsdelen, fastighetsägaren Micasa och Förorten i centrum som jobbar med "kollektiv muralkonst för social förändring".

Den blå jättepenisen är borta – så här ser det ut nu

Förutom de inblandade parterna var även stadsdelsnämndens ordförande Arvid Vikman (S) på plats och invigningstalade.

– Äntligen, det är fint och viktigt. För mig är offentlig konst ett sätt att bryta stress och ensamhet, att hitta ett lugn i vardagen där man kan stanna upp, reflektera och känna. Jag tycker det här konstverket ger den möjligheten. Sedan är det särskilt kul eftersom vi har jobbat med olika segregationsbrytande projekt, säger han om konstverket.

Liberalerna tar strid för blå jättepenisen

För ungefär ett år sedan gjorde stadsdelen ett upprop till fastighetsägare för att få till fler platser för offentlig konst. Det här är resultatet. Bara det kommunala bostadsbolaget nappade enligt Arvid Vikman. En missräkning.

Hur betygsätter du ert upprop?

– Det är klart att jag hade hoppats på fler. Min vision var att vi skulle ha 10-15 nya offentliga konstplatser och jag skulle vilja sy ihop det med en folder där alla konstverk presenteras. Men jag hoppas detta kan vara ett startskott, säger Arvid Vikman.

Kommer ni, stadsdelen, gör fler upprop eller andra satsningar för att få till detta eller är det upp till fastighetsägarna?

– Det är lite upp till fastighetsägarna, där vi ska kunna hjälpa till. Efter valet kanske vi kan starta på ny kula för min ambition ligger kvar. Vi måste kunna komma längre, jag skulle till exempel vilja prata mer med Trafikverket för jag tror det finns knutar att lösa där.

Ny kula? Innebär det att ni kommer bygga egna lagliga graffitiväggar som flera andra stadsdelar har gjort?

– Jag är osäker på det. Hittills har vi inte tyckt det och det finns inga planer för det.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.