Konstnären Linnea Rygaard skulle förvandla den beiga husfasaden på Stövargatan med en färgsprakande muralmålning. Foto: Familjebostäder

Jättestora väggmålningen stoppas – staden saknar bygglov

Knappt hann grundfärgen torka innan stadens projekt med den tolv meter höga muralmålningen i Rågsved hastigt fick avbrytas.

  • Publicerad 11:12, 23 aug 2017

Det var i måndags som konstnären Linnea Rygaard drog de första efterlängtade penseldragen på husfasaden på Stövargatan 71 i Rågsved, efter en beställning från Stockholms stad. Planen var att den jättelika abstrakta muralmålningen successivt skulle växa fram på den tolv meter höga och nio meter breda husväggen under två veckor.

Husfasaden på totalt 130 kvadratmeter hade förberetts med en kornblå grund. Men konstnären hann inte mer än att måla upp rutmönstret som hon skulle följa – när hela projektet plötsligt stoppades igår, vilket SVT var först att rapportera.

Kolla in nya superväggmålningen på Södermalm

Kan fördröjas tre månader

Det visade sig att det kommunala projektet, som är ett samarbete mellan kommunägda Familjebostäder och Stockholm Konst, en del av Stockholms stads kulturförvaltning, saknar bygglov.

Enligt stadsbyggnadskontoret är den ansökan om bygglov som gjorts ofullständig, och kräver ytterligare dokument. Sedan måste ärendet utredas, vilket kan ta upp till hela tolv veckor. Under tiden läggs projektet på is.

Och de kommunägda företagen som påbörjat målningen utan tillstånd – riskerar nu böter.

Här gör de konst – mitt bland rasmassorna

"Stadsbyggnadskontoret är tråkiga"

Erica Lawesso, kommunikationsdirektör på Familjebostäder, säger att man hoppas att det ska ordna sig så snart som möjligt.

– Vi har haft goda erfarenheter av den muralmålning vi jobbat med i Farsta strand och är överraskade, vi har inte bedömt det här som ett mer komplicerat bygglovsärende, säger hon till StockholmDirekt.

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst, kallar hela fadäsen för ett "struntproblem".

– Vi kanske har varit naiva, men sedan kan man med rätta säga att stadsbyggnadskontoret har varit tråkiga. Jag ser det som att den här frågan kommer att lösa sig, det här är ett struntproblem för mig, säger han till SVT.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Se jublet på Tele 2 när Sverige slår Sydkorea

Nyheter FILM: Glädjeyra när Granqvist sätter straffen Glädjen visste knappt några gränser när Andreas Granqvist skickade in straffen som gav Sverige ledningen – och sedermera segern.tisdag 19/6 14:09