Skäckblandad trivsel. Jan Håfström är en av konstnärerna som ställer ut på Kummelholmen. Foto: Ari Luostarinen

Jätteutställning på gång i Vårberg: "Som ett väldigt långsamt tivoli med Lynch-vibbar"

Den sjätte i sjätte. Klockan sex. 50 olika artister. Lynch-stämning, rockband och bakvänd trivsel. Det vankas vernissage på Kummelholmen i Vårberg.

  • Publicerad 13:47, 2 jun 2017

– Jan Håfström har gjort sina bästa verk någonsin! Och Daniel Johnston har gjort fenomenala teckningar! Och Pascal som ska spela på vernissaget är i toppform. Och så blir det 48 andra artister också, det kommer bli jävligt maxat, säger Mikael Goralski.

Tillsammans med Joakim Forsgren och Christer Chytraéus har de satt ihop utställningen Secondhand daylight på Kummelholmen, den gamla panncentralen i Vårberg som gjorts om till kultur- och konsthall. På nationaldagen, den 6/6 klockan sex (18.00), är det vernissage.

– Vi valde tidpunkten dels för att vi ville ha utställningen innan sommaren. Men det är också en hel del religiösa inslag i konstverken som vi korsar med profana rockgrejer, säger han.

Plats för kultur öppnar i Vårberg

Och det blir många konstraster. Både mellan själva lokalen och verken. Och mellan de olika konstverken.

– Yngsta konstnären är 22, den äldsta 90. Det blir väldigt olika uttryck, men de funkar bra ihop. En konstnär har gjort sjukt detaljerade broderier som kontrasterar mot betongen och råa konstverk av big bags. De boostar varandra på ett otippat sätt, säger Mikael Goralski.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– En total upplevelse! Melankoli extra allt. Det liknar inget annat konstprojekt. Det är som ett väldigt långsamt tivoli, skräck med David Lynch-vibbar. Och på något egendomligt sätt väldigt trivsamt, en slags bakvänd trivsel.

Det vankas grov betong... Foto: Ari Luostarinen

... och profan konst när Kummelholmen slår upp portarna för en ny utställning. Här ett verk av Henrik Ekesiöö. Foto: Ari Luostarinen

Secondhand daylight

Pågår på Kummelholmen, Vårholmsbackarna 120 i Vårberg, mellan den 6 juni och 9 juli.

På vernissaget uppträder rockbandet Pascal och poeten Daniel Boyacioglu. Totalt 50 konstnärer medverkar, bland andra Jan Håfström, Ulla Wiggen, Louise Adelborg, Yoshiaki Kaihatsu och Marja-leena Sillanpää.

Fri entré. Öppet lördagar och söndagar, klockan 13-17.