Ordningsvakten Jeanette Höglund lägger en stor del av sin fritid på att söka upp och hjälpa stadens äldre hemlösa. Foto: Mikael Andersson

Jeanette söker upp Stockholms äldre hemlösa – nominera DIN lokala hjälte

Ett nattligt möte i t-banan med en hemlös blev vändningen för ordningsvakten Jeanette Höglund. Nu går all fritid åt till att söka upp och hjälpa stadens äldre hemlösa och på kort tid har arbetet fått mängder av följare som skänker både pengar och kläder.

  • Publicerad 18:24, 16 okt 2016

En finklädd äldre man på tunnelbanan mitt i natten. Det var starten på projektet Vid din sida Stockholm som Jeanette Höglund nu driver. Hon jobbar som ordningsvakt i tunnelbanan till vardags men när hon såg mannen på perrongen undrade hon varför han inte åkte hem.

– Han berättade att han inte hade något hem, hans fru dog för några år sedan och pensionen räcker inte till en bostad. Då frågade jag om han inte hade några barn att åka till men hans svarade att ”De har så mycket med sitt och jag vill inte vara till besvär”. Det var då det brann till, säger Jeanette.

Startade hjälpgrupp på Facebook

Hon la ut en livesändning på Facebook. Det tog fart. Hon bestämde sig för att driva det vidare och startade en Facebook-grupp där folk kunde anmäla sig för att skänka både kläder och pengar att köpa kläder för. Det rasade in. Gruppen fick snabbt över 2 000 medlemmar och på kort tid hade man samlat in kläder så ”hela hallen och förrådet är fullt” och 35 000 kronor.

– Jag är rörd, jag har aldrig fått så mycket kärlek. Det märks att folk har väntat på att någon tar tag i det här, de är så himla hjälpsamma.

Sedan dess är hon ute varje ledig kväll och både letar upp äldre hemlösa och delar ut kläder, sovsäckar eller hjälper dem till ett ställe där de kan sova. Oftast har hon några vänner med sig men läkare och sjuksköterskor har också hört av sig och bett om att få följa med.

– Jag stämmer träff med de som jag träffar. Sedan packar jag bilen full och åker runt och delar ut, är det något som inte passar skriver jag upp det och bestämmer en ny träff, säger Jeanette.

– När vi hittar någon frågar vi vad de behöver och klär på dem, vi ger inte bara en kasse med kläder. Det är viktigt att vi tar i dem och visar mänsklig värme. Jag brukar säga att det enda jag vill ha är en kram.

"Vi vill inte se det som är jobbigt"

Genom jobbet har hon lärt sig att stänga av mycket av känslorna, men under de nattliga mötena med de hemlösa blir det svårt.

– Mitt hjärta gråter, men jag visar det inte utåt. I bilen hem rinner tårarna. Det är beklämmande. Någon mer måste ha sett dem än mig? Men vi blundar ofta och vill inte se det som är jobbigt.

Hon betonar att det handlar om äldre hemlösa, oavsett ursprung. Nu håller hon som bäst på att starta ett företag och få till en välgörenhetsgala som ska samla in pengar till drömprojektet: en fritidsgård för de äldre.

– Det är en dröm jag vill förverkliga och jag tror att det kommer att gå. Den ska vara från 60 + och öppen sent. Det är de som har blivit åsidosatta. Vi måste hjälpa dem som har jobbat i hela sitt liv och byggt upp vårt samhälle men som inte får pengarna att räcka.

Hennes initiativ har uppmärksammats på flera håll i media och nu är hon en av de nominerade till Stå upp för Stockholm. I nomineringen står bland annat att hon visat stor empati och gör ”den kalla Stockholmsnatten lite mer fridsam för de som står utanför samhället”

– Vad fint. Jag blir jätterörd. Det är fantastiskt. Jag brinner för det här och vill att Stockholm ska vakna, och det känns som att det börjar hända nu.

INSATS. Här är Jeanette med en av de hemlösa som hon hjälper. Foto: MK foto

Vill du följa Jeanettes arbete?

Gå in här på hennes facebook-sida Vid din sida - Stockholm.

Arrangör. Sara Öhman på Birkagården hoppas på många nomineringar. Foto: Birkagården

Tack för att ni Står upp för Stockholm!

Det är fjärde året som Birkagården delar ut pris för medborgerligt mod. Priset på 15 000 kronor vill uppmärksamma all medmänsklighet som finns i vår stad.

Det är Stiftelsen för medborgerligt mod som tillsammans med Birkagården och Direktpress Stockholm delar ut priset på 15 000 kronor till den som bäst stått upp för Stockholm under 2016.

– Tanken bakom Stå upp för Stockholm är att uppmärksamma personer som gör något extra i samhället och som visar mod, säger Sara Öhman, på Birkagården.

Förra året vann Najma Mohamed för sitt arbete med organisationen Refugees Welcome Stockholm. Det ledde till ett vidare samarbete med Birkagården där de arrangerar olika aktiviteter i ett integrationsprojekt.

Vad har du för förhoppningar inför årets upplaga av Stå upp för Stockholm?

– Att det ska komma in väldigt många nomineringar så att vi alla får se att det finns hopp om ett samhälle där vi tar hand om varandra, säger Sara Öhman.

Stå upp för Stockholm – vinn 15 000 kronor!

Stå upp för Stockholm är ett pris som delas ut av Stiftelsen för medborgerligt mod, Birkagården och Direktpress Stockholm till den som visat medborgerligt mod.

Vem som helst får nominera en stockholmare som har gjort en insats för samhället eller sina medmänniskor under 2016.

Det kan röra sig om vardagshjälten i ditt kvarter, hon som avstyrde ett bråk, han i trappuppgången som ser till att alla mår bra eller initiativet som lyft upp din stadsdel till det bättre.

Skicka in din nominering med medföljande motivering samt kontaktuppgifter till både dig själv och den nominerade till staupp@direktpress.se senast den 13 november.

Vinnaren utses av en jury och presenteras på en prisutdelning på Birkagården i Vasastan den 21 november.

Visa merVisa mindre