Jeanette Höglund har vunnit Stå Upp för Stockholm-priset för sitt initiativ "Vid din sida". Här med vännen och kollegan Malin Liljedahl (t.v) som också är involverad i projektet. Foto: Ylva Bergman

Jeanette står upp för stans hemlösa – nu får hon pris som vardagshjälte

Jeanette Höglund ägnar all sin fritid åt att söka upp och hjälpa äldre hemlösa i stan. Nu får hon Direktpress Stockholms och Birkagårdens pris Stå upp för Stockholm.

  • Publicerad 14:45, 21 nov 2016

Varje ledig natt tillbringar Jeanette Höglund ute på gatorna där hon letar upp äldre hemlösa, ger dem varma kläder, lite mat och sovsäckar. Oftast har hon med sig några vänner och ibland frivilliga läkare och sjuksköterskor. På bara några månader har hennes Facebooksida "Vid din sida" fått tusentals like:s och folk skänker pengar och kläder till projektet. Nu tilldelas Jeanette Höglund Direktpress Stockholms och Birkagårdens pris Stå upp för Stockholm.

– Fantastiskt! Det känns jättebra att det blir uppmärksammat för vi måste bli fler, säger Jeanette Höglund.

Sara Öhman på Birkagården berättar att det har varit svårt att utse en vinnare.

– Det har varit roligt att läsa om att de nominerade under hösten. Flera av dem har gjort bra insatser. Det vi fastande för hos Jeanette var hennes engagemang, det bara lyser om henne. Jag ser redan fram emot nästa år, säger hon.

Till vardags jobbar Jeanette Höglund som ordningsvakt i tunnelbanan men vid årsskiftet tar hon tjänstledigt och öppnar ett fritidsgård för äldre i Vasaparken. Lokalen används i dag bara dagtid.

– Det är tack vare sponsorer och bidrag från privatpersoner som jag kan öppna fritidsgården. Där ska man kunna få mat, umgås, tvätta kläder, kolla på tv och vila. Det kommer att finans tre sovplatser men det blir inget regelrätt härbärge.

Fritidsgården, som är till för 55-plussare, ska ha öppet varje dag och det kommer att vara nolltolerans mot droger.

– Det ska bli en fristad för dem som sköter sig. Många härbärgen som finns stänger vid 18, sen kan de som kommer dit inte gå ut. Så ska det inte vara hos mig, man kommer att kunna komma och gå som man vill från klockan 19. Jag vet inte än hur länge det ska vara öppet.

Den 17 och 18 december ordnar hon dessutom ett julevenemang för hemlösa i Stockholm.

– De kommer att få basta, duscha och klippa håret. Sen blir det julklappsutdelning och så mycket mat man orkar äta från en foodtruck.

Planen är att hennes projekt ska sprida sig i hela landet.

– Jag börjar i Stockholm och ska bara få kontroll över verksamheten här. Sedan kommer jag till Göteborg och Malmö.

HÄR KAN DU LÄSA OM ALLA NOMINERADE

Stå upp för Stockholm

Stå upp för Stockholm är ett pris som delas ut av Stiftelsen för medborgerligt mod, Birkagården och Direktpress Stockholm till den som visat medborgerligt mod. Prissumman är 15 000 kornor.

Vem som helst har fått nominera en stockholmare som har gjort en insats för samhället eller sina medmänniskor under 2016.