Arrangör. Jelena Mila arrangerar kortfilmsfestival i Kungsängen. Foto: Fredrik Gustafsson

Jelena tar Balkan till Kungsängen

I flera år har Jelena Mila jobbat för att uppmärksamma kultur från Balkan i Sverige. Nu har hon siktet inställt på sin gamla hemstad, Kungsängen.

  • Publicerad 13:50, 15 dec 2016

Nästa vecka så kommer en kortfilm- och dokumentärfestival att äga rum i Kulturhuset i Kungsängen. Alla filmer, ett 30-tal, har anknytning till Balkan.

Grundaren till festivalen är Jelena Mila, som själv är aktuell med en film, kommer att arrangera Balkan new film festival i Kungsängen med start nästa vecka.

– Jag är själv en skapande människa inom både teater och film. Jag kommer ursprungligen från Belgrad, Serbien, i Ex-jugoslavien. Och det var när jag kom hit 1998 som jag upptäckte bristen på filmer från Balkan här i Sverige, säger Jelena Mila, som bodde i Kungsängen fram till 2008.

Först trodde Jelena att intresset för kultur från Balkan skulle komma av sig självt. Men ganska så snart insåg hon att om det skulle bli någon fart för teater och film från Balkan i Norden, så var hon tvungen att ta tag i det själv.

– Jag försökte engagera människor omkring mig för att öka intresset för film från Balkan, men snart förstod jag att om det ska ske någon ändring, så fick jag göra det själv, berättar hon.

Jelena började söka diverse bidrag för att få till en filmfestival, men intresset var fortsatt svalt. I alla fall från de organisationerna och institutionerna som hon sökte pengar från.

– Men vi gav inte upp. 2011 bestämde vi oss för att köra. Vår budget var noll, men vi lyckades visa fem filmer, och gick faktiskt med vinst, vilket kändes som en stor succé, säger Jelena.

Därefter har filmfestivalen Balkan new film festival levt vidare och har även vuxit med åren. Numera arrangeras festivalen, både i Stockholm, Bandhagen och i Kungsängen.

Dokumentär- och kortfilmsfestivalen

Vad? Balkan new film festival. Kortfilms- och dokumentärfestival.

När? Mellan den 20 och 22 december, mellan klockan 14.00 och 22.00.

Var? Kulturhuset, Kungsängen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Inbrottsvåg i Bålsta

Det svepte en liten inbrottsvåg genom Bålsta på söndagsmorgonen. Tre timmar, tre inbrott. Polisen undersöker möjligheten om brotten kan hänga ihop.måndag 21/5 11:30

Testa din första golfsving

Lördagen den 26 maj är det Golfens Dag. Bro-Bålsta Golfklubb hoppas på att många som aldrig testat förut ska komma förbi mellan klockan 10.00 och 14.00 för att göra det.fredag 18/5 12:00

Senaste numret

Bålstabladet