Koncentrerat. En del av en gitarr tar sin form i Jens verkstad. Att göra ett instrument från grunden kan ta månader. Foto: Mikael Andersson

Jens fixar guran i Kallhäll

Att bygga ett instrument av ett cykelhjul? Det var ingen match för Jens Erik Larsen, 26 – Kallhälls instrumentmakare och reparatör.

  • Publicerad 11:44, 10 jan 2019

"Min mamma ville att jag skulle ta pianolektioner som barn, vilket inte var så kul. Men sen fick jag en asrolig lärare när jag började spela gitarr. Musiken blev en stor del av min identitet.

Att bygga instrument kombinerar mina olika intressen. Jag gillar design, att jobba med händerna och skapa saker som gör ljud. Jag har en kärlek till instrument och musik, och gillar att hitta gamla, trasiga instrument på Blocket och få dem att funka igen.

Men det roligaste är att bygga något från början, kicken efteråt blir större då. Det är ett så stort projekt. Det är en coolare känsla att bygga ett helt instrument än att laga ett, men det tar också mycket längre tid.

Projekt. Instrumentbyggande varvas med reparationer i verkstaden. "Det är en coolare känsla att bygga ett helt instrument än att laga ett, men det tar också mycket längre tid." Foto: Mikael Andersson

Musikälskare. "Nu spelar jag främst mandolin och gitarr, men också bas, trummor. Jag skriver egna låtar och spelar i en slagverksorkester. Det är mycket musik, men jag vill gärna ha mer!". Foto: Mikael Andersson

Problemlösning

Att bygga en gitarr kan ta månader, och man måste göra annat parallellt. Oftast skissar jag på idéer, men det mesta sitter i huvudet. Arbetet med att bygga ett instrument går per automatik, jag har gjort det så många gånger. Ja, tills det blir problem då, för det uppstår alltid problem! Trä är ett levande material som inte alltid gör som man vill.

Jag gillar att testa nya idéer, det skulle aldrig bli någon utmaning om jag byggde likadana instrument hela tiden. Men det händer att jag mot slutet känner 'kan det inte bara vara klart', eller 'jag tog alldeles för lite betalt för det här', haha!

Vill bygga galna saker

Det har varit tradition att använda mycket exotiska träslag i instrument, men det känns ohållbart i dag. Så jag använder mycket europeiskt trä som ek, lönn och ask när jag bygger.

Jag vill gärna jobba mer experimentellt, och har en dröm om att göra en installation av instrument. En kompis frågade mig om jag kan bygga ett instrument av ett cykelhjul. 'Klart jag kan', svarade jag. Det blev en sfärisk harpa! Jag vill bygga mer galna saker. Men det är inte så mycket pengar i det, haha!"

Det här är Jens

Namn: Jens Erik Larsen

Ålder: 26

Bor: I kollektiv i Kallhäll, kommer från Danmark

Gör: Bygger instrument, främst gitarrer och mandoliner, och lagar främst stränginstrument i sin egen verkstad i Kallhäll.

Utbildad instrumentmakare vid Musikinstrumentakademien, och utbildad möbelsnickare.

Spelar själv flera instrument och är med i en slagverksorkester.

Favoritplats i Järfälla: Klipporna i Görväln

Stockholm Direkt