Foto: SVT

Jerry Williams hedras med SVT-dokumentär

I mars 2018 kom det tragiska beskedet att Jerry Williams hade avlidit vid 75 års ålder. För att hedra Solnasonen kommer SVT, nästa vecka, att sända en nyproducerad dokumentär om rocklegendaren.

  • Publicerad 14:40, 3 jan 2019

Det kommer också vara massa kanonlåtar och härliga klipp från SVT:s arkiv

Erik Fernström, mer känd som Jerry Williams, föddes 1942 i Huvudsta och slog igenom redan 1963. Då var han och bandet The Violets förband för The Beatles under deras Sverigeturné.

Efter det började en lång karriär för Jerry och den tog ny fart i slutet på 80-talet då den legendariska plattan "JW" kom. Den innehöll de stora hitsen "Did I tell you" och "It started with a lova affair". Och det blev även starten på att en helt ny generation fick upp ögonen, och öronen, för Solnasonens rock'n'roll-musik.

Under åren gjorde Jerry mängder med turnéer, krogshower och nya album. Dessutom var han en återkommande artist i Allsång på Skansen.

Showade in i det sista

2013 började han att så smått avsluta karriären med sin "Farewell Show", som gick på Cirkus och även på turné i Sverige. Dock kunde Williams inte hålla sig ifrån scenen utan gjorde en liveshow till vid namn "Man måste ju få lira". Den pågick mellan 2015 och 2017 och var en stor succé.

Det var dock det sista som alla fans fick se med rockikonen Jerry Williams. Den 25 mars 2018 avled han 75 år gammal av cancer och sörjdes av ett helt land.

Minnesprogram på SVT

Nu, drygt nio månader sedan det tragiska beskedet, kommer det en nyproducerad SVT-dokumentär om hans liv.

– Vänner och musikerkollegor berättar om den Jerry de kände; om hur han var som människa och som vän. Med rock’n’rollen i hjärtat, socialismen i blodet och en jävla massa sväng underhöll han Sverige i nästan 60 år. Det var en betald hobbyverksamhet enligt honom själv, för han älskade det han gjorde, säger Maria Jämtelid, projektledare på SVT till newsner.

I minnesprogrammet kommer flera av hans gamla kompisar och kollegor att prata om sin gamla vän.

– I programmet medverkar bland annat Ola Håkansson, som känt Jerry sedan 60-talet och som var den som producerade Jerrys dunderhit ”Did I Tell You”. Bodybuildern Ulf Bengtsson berättar om hur han blev kompis med Jerry när han medverkade i programmet Jerry Williams show i slutet av 70-talet, säger Jämtelid.

– Det kommer också vara massa kanonlåtar och härliga klipp från SVT:s arkiv.

Dokumentären sänds tisdagen 8 januari 20:00 på SVT 1.

Stockholm Direkt