Barhäng. I sitt hem har Jimi Svalefors inte bara en gedigen samling ölflaskor. Han har även en egen bar. Foto: Privat

Jimi har testat 4 443 olika öl

Enköpingsbon Jimi Svalefors tycker om öl. Sedan 1992 har han druckit och betygsatt över fyra tusen öl. Dessutom driver han Sveriges största sida för ölälskare på Facebook. – Det har det blivit som en hobby, säger Jimi.

  • Publicerad 13:35, 8 apr 2019

Det finns även åtta öl i kylen som jag inte har testat än.

Jimi Svalefors gick med i Facebook 2009, dock så fann han inte nöjet med det sociala mediet förrän han skapade Facebook-sidan ”Vi som älskar öl”.

– Jag tänkte vad ska jag ha Facebook till? Men sen kom jag på att öl är ju intressant. Jag tittade efter öl-grupper men det fanns inga, då bestämde jag att skapa en egen. Efter det bjöd jag in alla mina kompisar till sidan och den spred sig väldigt fort, säger Jimi.

Över 100 000 gillare

Hans grupp ”Vi som älskar öl” har nu 108 000 personer som gillar den.

– Det är ganska simpelt varför jag startade gruppen, för att jag gillar öl. Jag vill även se vad andra tycker och även om de har några tips på goda öl. Det kan bli lite diskussioner där ibland, tillägger Jimi.

1992 bestämde Jimi Svalefors och kompisen Tomas ”Olle” Olausson sig för att köpa 20 olika öl. Duon betygsatte ölen för att veta vilka de skulle köpa nästa gång.

– Efter det har det blivit som en hobby att betygsätta öl, säger Jimi.

På den tiden betygsatte duon allt skriftligt på papper, nuförtiden har de ett dokument på datorn med alla öl de har smakat, hur många procent alkohol ölen har, var de har fått ölen ifrån och vilket bryggeri som bryggt den. Duon har hittills testat 4 443 olika öl.

– Det finns även åtta öl i kylen som jag inte har testat än, skrattar Jimi.

Det är flera under årens lopp som velat lägga vantarna på Jimmis Facebook-grupp. Han har fått tio olika bud från personer som vill köpa ”Vi som älskar öl”.

Jimi har dock inte accepterat något bud.

– Jag har mottagit tio olika bud, allt ifrån 10 000 kronor till ett som låg på 100 000 kronor. Men de krävde att bli admin på sidan så jag tackade nej, säger Jimi.

Även fast det är många som gillar sidan, och ett par gånger har Jimis inlägg blivit riktiga klickraketer.

– Ett inlägg sågs av 400 000 människor, vad jag kommer ihåg så var det ett julinlägg eller påskinlägg, det var otroligt häftigt, säger Jimi.

Jimi har också sparat en väldans massa ölflaskor genom åren. På hans vind har han över 3 000 olika ölflaskor som han har sparat som minnen.

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53