Foto: Johannes Liljeson/Gage Skidmore

Jimmy Baker (M) stöttar Trump i USA-valet: "Han står upp för demokratiska värderingar"

"Få står upp för västvärldens demokratiska värderingar som Trump." Det skriver Jimmy Baker (M) som föredrar att han vinner USA:s presidentval före Hillary Clinton.

  • Publicerad 17:42, 24 aug 2016

I ett inlägg på sin privata Facebooksida i fredags skrev Jimmy Baker, gruppledare för Moderaterna i Botkyrka, att han "hoppas innerligt" att den republikanska presidentkandidaten Donald Trump vinner valet i november före demokraternas Hillary Clinton. Hon står för nära särintressen med näringslivet och låter politiken påverkas av vad som är bäst för hennes maktposition, menar Baker.

– Det är farligare än Trump. Jag har gått bortom de uppseendeväckande utspel som medier fokuserar på och läst in mig på hans faktiska politik. Den är bättre för USA och Europa, säger Jimmy Baker, och påpekar att Trump är det minst dåliga alternativet.

Trump vill bland annat se över USA:s frihandelsavtal och bygga klart muren mot Mexiko för att hålla mexikaner utan lagliga uppehållstillstånd ute. Tidigare har han föreslagit ett inreseförbud till USA för alla utländska muslimer. Enligt Baker ser Trump, till skillnad från det politiska etablissemanget, baksidan med globaliseringen och hopplöshet som människor känner när jobb flyttar utomlands.

– Vad blir effekten när vi helt öppnar gränser? Västvärlden står inför problem. Vi har inte velat se dem, det får vi sota för. Våra värderingar om demokrati, jämställdhet och frihet hotas. Han vill ha en restriktiv hållning till länder som inte respekterar demokrati, kvinnors rättigheter och homosexualitet.

Under sin kampanj har Trump återkommande uppmärksammats för kränkande kommentarer mot kvinnor och minoriteter. Ett av hans senaste utspel har tolkats som att han uppmanar att ta till vapen mot Clinton. Robert Steffens (C) är besviken över att allianskollegan stöttar Trump, vars politik han tycker skulle vara "katastrof och ett säkerhetspolitiskt hot".

– Han gör rasistiska och sexistiska uttalanden gång på gång. Att Trump och republikanerna står för kvinnors och homosexuellas rättigheter har jag svårt att se.

Att Trump är den som står upp för demokratiska värderingar i utrikespolitiken går han inte med på.

– Trump vill ha närmre relation till Ryssland, vilket jag inte tycker går ihop med att stå upp västerländska värderingar så som kvinnors eller homosexuellas rättigheter, säger Robert Steffens.

Jimmy Baker menar att USA:s politiska system gör att Trump ändå inte får så stor makt.

Du tycker inte att han ägnar sig åt hatisk retorik?

– Jo, han kan uttala sig plumpt och jag har kallat honom politisk pajas. Men han pratar som vanligt folk pratar, han är inte politiskt korrekt som politiker och medier.

Vad ser du som problematiskt med Trump då?

– Att gå från ingen politisk erfarenhet till president i USA är ett lite väl stort steg. Hans fördel, att han inte är en del av det politiska etablissemanget, är samtidigt hans största nackdel. Det är bra att ha mer erfarenhet.

Trump

Donald Trump är republikanernas presidentkandidat, amerikansk företagsledare och miljardär inom fastighets- och nöjesindustrin.

Som kommentar till sexuella trakasserier och övergrepp mot kvinnor inom USA:s armé har han sagt att det är väntat när kvinnor och män blandas. När reportern Megan Kelly frågade om hans sexistiska kommentarer om kvinnor svarade han med att antyda att hon hade mens.

Han har också sagt att de flesta mexikaner är kriminella och våldtäktsmän.

Visa merVisa mindre