JM erbjuder miljoner för Optimushusen

Byggbolaget JM vill köpa flera bostadshus längs Optimusvägen, riva dem och bygga flerfamiljshus. Villaägarna erbjuds flera miljoner mer än marknadsvärdet om de säljer. – Vi som bor i området är jätteoroliga, säger en Folkparksbo.

  • Publicerad 06:15, 11 nov 2017

De gamla fristående bostadshusen i trä längs Optimusvägen härstammar från tiden då det var full verksamhet vid Optimusfabriken. Villorna är i dag värda omkring fem, sex miljoner kronor, men nu har byggbolaget JM erbjudit ägarna nio miljoner kronor för dem. JM vill riva de gamla villorna och ersätta dem med flerfamiljshus.

– Vi har fått köpekontrakt av JM, men vad vi vet har ingen skrivit på något ännu, säger en av fastighetsägarna som inte vill medverka med namn i tidningen.

JM:s köpeplaner har skapat oro bland Folkparkens in-
vånare.

– Vi som bor här tycker att det låter så deppigt: ska de sälja de fina gamla trähusen och bygga höghus där i stället? Vi i området är jätteoroliga, säger en man som bor där.

Enligt honom är det omkring fem, sex, sju fastigheter som är aktuella för JM:s planer; de som ligger närmast Optimusvägen. Ägarna ska ha erbjudits nio miljoner kronor, oavsett marknadsvärde. Vilket placerar ägarna i en knivig sits, även om de inte hade haft några flyttplaner innan de fick erbjudandet.

– Vem vågar säga nej till så många miljoner, när fastigheterna i själva verket är värda fem eller sex miljoner kronor? säger Folkparksbon.

– Det stämmer att vi blivit erbjudna nio miljoner, säger en husägare som Vi i Väsby har varit i kontakt med. Vi har inte sagt helt nej, men är tveksamma till att sälja.

Hon tycker att ovissheten om vad som kommer att hända med området är jobbig.

– Flera är mycket intresserade av att sälja, några mer tveksamma. Vi förstår att det skapar oro, det gör det även för oss. Vi vet inte om kommunen går med på att riva alla hus. Om något eller några ska bevaras, eller att någon inte vill sälja, blir det då ett flerfamiljshus som granne? säger hon.

Kommunen känner till att JM har varit kontakt med de boende längs Optimusvägen, men poängterar att ingen kan tvinga fastighetsägarna att sälja om de inte själv vill.

– Fastighetsägaren äger precis som det låter sin egen fastighet. JM kan, precis som vem som helst, erbjuda sig att köpa en fastighet. Fastighetsägaren har rätt att tacka ja eller nej till erbjudandet, säger kommunens stadsutvecklingschef Fredrik Drotte.

Även om JM lyckas köpa loss villorna, kan de med den nuvarande detaljplanen inte bygga flerfamiljshus på samma plats.

– Gällande detaljplan medger inte flerbostadshus. Det betyder att JM kommer att behöva diskutera en planändring med kommunen om man vill skapa möjlighet att bygga flerbostadshus, säger Fredrik Drotte.

Det är kommunen som bestämmer om det är aktuellt att ändra detaljplanen. Om så sker, ges alla fastighetsägare som gränsar till planområdet möjlighet att yttra sig och överklaga om deras synpunkter inte blir tillgodosedda. Under planprocessen utreds också husens historiska värde.

– Flera utredningar tas normalt fram i samband med en planprövning. Exempel på det är kulturmiljöutredning, säger Fredrik Drotte.

JM själva säger att processen är i ett mycket tidigt stadium.

– Vi har haft en dialog med ett antal fastighetsägare, men vi är i ett tidigt diskussionsstadium, säger Sara Sandblom, affärsutvecklare på JM.

Hon lyfter fram att Optimusvägen kommer att få en helt annan karaktär framöver, eftersom Optimusområdet tvärsöver vägen utreds för bostadsbebyggelse. Gatan kommer alltså att förändras ändå och trafiken troligen öka.

– Stora förändringar är på gång inom Optimusområdet med bland annat en hel del nya bostäder och vi tror att det skulle bidra positivit med ett visst mått av bostadsutveckling även längs med Optimusvägens andra sida. Det kan också fungera som bullerskydd för villorna bakom, säger Sara Sandblom.

MER Marknadsvärde

JM har erbjudit 9 mkr per fastighet längs Optimusvägen. Enligt obekräftade uppgifter har fastighetsägare som sagt blankt nej erbjudits 12 mkr.

Enligt fastighetssajten Booli är områdets hus värderade till mellan 4,5 och 6,5 mkr. Ett grannhus om
120 kvadratmeter såldes i fjol
för 5,8 miljoner kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

VB lovar bevara Väsby och stärka idrotten

Nyheter Större insyn i den kommunala verksamheten, omplanering av Väsby idrottsstad, bättre nyttjande av kommunens föreningar, mellanboenden för seniorer, och bevarande av Väsbys grönområden och...tisdag 21/8 14:29

Nu kommer vikingashowen till Väsby

Nyheter Tre tusen besökare väntas till Gunnes gård när storshowen Follow the Vikings kommer till Sverige fredagen den 31 augusti. Museichefen Gun Bjurberg spelar den vansinniga vikingakvinnan Gunhild. – Det...måndag 20/8 15:29

På onsdag kan du förtidsrösta

Nyheter Den 9 september är det val till riksdag, landsting och kommun. Men redan onsdagen den 22 augusti startar förtidsröstningen och pågår fram till valdagen. Röstkortet bör du få hem i brevlådan denna...måndag 20/8 7:15