BRANDMÄN. Emil Skoglund och Pontus Westlund anmälde sin tidigare arbetsgivare Södertörns brandförsvarsförbund till JO. Foto: Privat

JO: "Förbundet bröt mot grundlagen"

Sollentunabon Emil Skoglund skrev tillsammans med en kollega en debattartikel om Södertörns brandförsvarsförbund. Efter det var de inte längre välkomna på arbetsplatsen. Nu riktar JO skarp kritik mot arbetsgivaren och anser att förbundet brutit mot grundlagen.

  • Publicerad 13:23, 14 jun 2018

Arbetsgivare måste skapa förutsättningar för ett bättre debattklimat.

I en debattartikel som publicerades i nättidningen Nyheter24 år 2014 beskrev Emil Skoglund och hans kollega Pontus Westlund den frustration som fanns bland personalen över hur Södertörns brandförsvarsförbund hanterade rekryteringar.

De menade att räddningstjänsten kvoterade in underkvalificerade personer som efter nio veckors internutbildning fick arbeta som brandmän – något de ansåg innebar ett arbetsmiljöproblem.

– Jag tycker nu, precis som då, att mångfaldsfrågan är viktig och jag ser själv fördelar i den. Men då gäller det också att man har basala yrkeskunskaper och inte går före faktisk kompetens, säger Emil Skoglund.

Det var efter att ha försökt lyfta frågan internt utan att få gehör som de bestämde sig för att skriva artikeln. Men den visade sig få stora konsekvenser för författarna.

När de sökte vikarietjänster för sommaren fick de besked att de inte var aktuella för framtida anställningar. De fick höra att de inte uppfyllde kravprofilen och att de ”inte delade brandförsvarsförbundets grundläggande värderingar”.

Emil Skoglund och hans kollega, som båda under sina anställningar fått goda omdömen, såg ingen annan förklaring än att debattartikeln låg bakom att de inte längre var önskvärda.

De valde då att göra en JO-anmälan för brott mot repressalieförbudet. Nu är utredningen klar, och JO riktar skarp kritik mot Södertörns brandförsvarsförbund.

JO menar att det inte går att dra någon annan slutsats än att debattartikeln var orsaken till att de inte var aktuella för anställningar – något som har stora likheter med uppsägning. Något godtagbart skäl för att med hänvisning till innehållet i brevet vidta några åtgärder mot de två brandmännen fanns alltså inte, bedömer JO.

"Att en myndighets anställda utanför tjänsten offentligt debatterar verksamhetsfrågor av det aktuella slaget är enligt JO ett gott exempel på var yttrande- och meddelarfriheten syftar till", skriver JO.

För Emil Skoglund och hans kollega innebär JO:s besked upprättelse.

– Det känns fantastiskt. Vi har aldrig haft för avsikt att vara några rättshaverister men det är viktigt att vi efterlever våra grundlagar. Nu slår JO fast att brandförsvarsförbundet har brutit mot den, säger Emil Skoglund.

Hans förhoppning är att fler ska våga uttrycka sina åsikter.

– Jag hoppas att det ger fler kollegor möjligheter att yttra sig om sådant de inte har vågat lyfta tidigare. Arbetsgivare måste skapa förutsättningar för ett bättre debattklimat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bussförarnas stress måste utredas

Nyheter Bussförarnas stress måste riskbedömas. Det slår Arbetsmiljöverket fast och har utfärdat ett föreläggande med vite mot SL:s leverantör.onsdag 19/9 11:06

Fortsatt renoveringsiver i Stockholm

Nyheter Det senaste årets oro på bostadsmarknaden tycks inte ha påverkat renoveringslusten bland Stockholms invånare. Hittills i år har vi köpts rot-tjänster för miljarder, visar siffror från Skatteverket.onsdag 19/9 9:09

Svampälskarnas tid är nu

Nyheter Gott om soppar i Sollentunaskogarna Den extremt varma och torra sommaren gjorde att många svampälskare började misströsta. Men efter några rejäla regnskurar för ett par veckor sedan kunde de andas ut. Nu finns det nämligen gott om...tisdag 18/9 16:00