FEL. Långsam handläggning av fel enhet – Justitieombudsmannen kritiserar Sundbybergs stad. Foto: Ulrica Andersson

JO riktar skarp kritik mot kommunen

En ansökan om ekonomiskt bistånd har inte handlagts på rätt sätt. Justitieombudsmannen, JO, riktar nu kritik på flera punkter mot socialtjänsten i Sundbyberg.

  • Publicerad 07:03, 2 jul 2018

En kvinna ansökte om bistånd hos socialtjänsten i augusti 2016. I december skickade hon en påminnelse till kommunen.

Då fick hon svar via mejl att ansökan skulle avslås, men att ett formellt beslut kunde ges först i januari. Beslutet skickades då till en anhörig.

Detta framgår av kvinnans JO-anmälan. Beskrivningen "är riktig och visar på flera brister i hur ärendet har hanterats", svarar nämnden.

Ansökan kom in till fel enhet på social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Detta är främsta förklaringen till de misstag som begicks, enligt kommunen.

Men en myndighet har enligt lagen skyldighet att hjälpa personer rätt. Vanliga medborgare ska inte förväntas känna till en förvaltningsorganisation. JO är kritisk till att felet inte heller upptäcktes under flera månaders handläggning.

Kommunen hävdar att kvinnan fått ett muntligt avslag i september 2016, men det har det inte hittats några belägg för.

"Jag kan konstatera att handläggningen har brustit i flera grundläggande förvaltningsrättsliga hänseenden från det att anmälan kom in till det att beslut fattades", skriver JO.

Utbildning och genomlysning av verksamheten är åtgärder som kommunen vidtar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Gemensam grönblå plattform

Nyheter Lärarlöner, ekonomi och förskola i centrum För två veckor sedan sprack det grönblå styret när L och C anslöt sig till S – nu presenterar de resterande tre partierna i koalitionen en egen plattform. Ordning och reda i ekonomin, är det...tisdag 20/11 14:30

Bristol-skylten är på plats

Nyheter Officiell nyinvigning i helgen Nu är Bristol-skylten på plats. Och den lyser. För första gången på många år. Den officiella nyinvigningen blir i helgen.måndag 19/11 17:52

Inhyrd snökanon ska göra snö i Sumpan

Nyheter Skidlekplats på gång i Ursvik För första gången på 15 år ser det ut att kunna bli ett konstgjort skidspår i Sundbyberg. Med hjälp av en inhyrd snökanon ska snö tillverkas till en skidlekplats i Ursvik. Nu saknas bara kylan.måndag 19/11 14:20