FEL. Långsam handläggning av fel enhet – Justitieombudsmannen kritiserar Sundbybergs stad. Foto: Ulrica Andersson

JO riktar skarp kritik mot kommunen

En ansökan om ekonomiskt bistånd har inte handlagts på rätt sätt. Justitieombudsmannen, JO, riktar nu kritik på flera punkter mot socialtjänsten i Sundbyberg.

  • Publicerad 07:03, 2 jul 2018

En kvinna ansökte om bistånd hos socialtjänsten i augusti 2016. I december skickade hon en påminnelse till kommunen.

Då fick hon svar via mejl att ansökan skulle avslås, men att ett formellt beslut kunde ges först i januari. Beslutet skickades då till en anhörig.

Detta framgår av kvinnans JO-anmälan. Beskrivningen "är riktig och visar på flera brister i hur ärendet har hanterats", svarar nämnden.

Ansökan kom in till fel enhet på social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Detta är främsta förklaringen till de misstag som begicks, enligt kommunen.

Men en myndighet har enligt lagen skyldighet att hjälpa personer rätt. Vanliga medborgare ska inte förväntas känna till en förvaltningsorganisation. JO är kritisk till att felet inte heller upptäcktes under flera månaders handläggning.

Kommunen hävdar att kvinnan fått ett muntligt avslag i september 2016, men det har det inte hittats några belägg för.

"Jag kan konstatera att handläggningen har brustit i flera grundläggande förvaltningsrättsliga hänseenden från det att anmälan kom in till det att beslut fattades", skriver JO.

Utbildning och genomlysning av verksamheten är åtgärder som kommunen vidtar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Förslag om uppdelat arvode återremitterat

Nyheter Lång debatt om Socialdemokraternas förslag Efter en debatt som pågick i knapp en och en halv timme återremitterades Socialdemokraternas förslag att en av partiets två kommunalrådsposter ska fördelas på nio personer.tisdag 19/2 15:50

Få vill nattvandra i Sundbyberg

Nyheter Kämpar för att locka vuxna ut på kvällarna Sju personer har valt att viga sin tid till att nattvandra i Sundbybergs lokala delar. Men för att klara av arbetet behöver det vara fler och just nu är uppslutningen "katastrofdålig", enligt...tisdag 19/2 11:00