FEL. Långsam handläggning av fel enhet – Justitieombudsmannen kritiserar Sundbybergs stad. Foto: Ulrica Andersson

JO riktar skarp kritik mot kommunen

En ansökan om ekonomiskt bistånd har inte handlagts på rätt sätt. Justitieombudsmannen, JO, riktar nu kritik på flera punkter mot socialtjänsten i Sundbyberg.

  • Publicerad 07:03, 2 jul 2018

En kvinna ansökte om bistånd hos socialtjänsten i augusti 2016. I december skickade hon en påminnelse till kommunen.

Då fick hon svar via mejl att ansökan skulle avslås, men att ett formellt beslut kunde ges först i januari. Beslutet skickades då till en anhörig.

Detta framgår av kvinnans JO-anmälan. Beskrivningen "är riktig och visar på flera brister i hur ärendet har hanterats", svarar nämnden.

Ansökan kom in till fel enhet på social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Detta är främsta förklaringen till de misstag som begicks, enligt kommunen.

Men en myndighet har enligt lagen skyldighet att hjälpa personer rätt. Vanliga medborgare ska inte förväntas känna till en förvaltningsorganisation. JO är kritisk till att felet inte heller upptäcktes under flera månaders handläggning.

Kommunen hävdar att kvinnan fått ett muntligt avslag i september 2016, men det har det inte hittats några belägg för.

"Jag kan konstatera att handläggningen har brustit i flera grundläggande förvaltningsrättsliga hänseenden från det att anmälan kom in till det att beslut fattades", skriver JO.

Utbildning och genomlysning av verksamheten är åtgärder som kommunen vidtar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10

Fängelse för svarta löner i byggbolag

Nyheter En företagare i byggbranschen som betalade ut svarta löner, har dömts till fängelse i två och ett halvt år.måndag 16/7 11:00