FEL. Långsam handläggning av fel enhet – Justitieombudsmannen kritiserar Sundbybergs stad. Foto: Ulrica Andersson

JO riktar skarp kritik mot kommunen

En ansökan om ekonomiskt bistånd har inte handlagts på rätt sätt. Justitieombudsmannen, JO, riktar nu kritik på flera punkter mot socialtjänsten i Sundbyberg.

  • Publicerad 07:03, 2 jul 2018

En kvinna ansökte om bistånd hos socialtjänsten i augusti 2016. I december skickade hon en påminnelse till kommunen.

Då fick hon svar via mejl att ansökan skulle avslås, men att ett formellt beslut kunde ges först i januari. Beslutet skickades då till en anhörig.

Detta framgår av kvinnans JO-anmälan. Beskrivningen "är riktig och visar på flera brister i hur ärendet har hanterats", svarar nämnden.

Ansökan kom in till fel enhet på social- och arbetsmarknadsförvaltningen. Detta är främsta förklaringen till de misstag som begicks, enligt kommunen.

Men en myndighet har enligt lagen skyldighet att hjälpa personer rätt. Vanliga medborgare ska inte förväntas känna till en förvaltningsorganisation. JO är kritisk till att felet inte heller upptäcktes under flera månaders handläggning.

Kommunen hävdar att kvinnan fått ett muntligt avslag i september 2016, men det har det inte hittats några belägg för.

"Jag kan konstatera att handläggningen har brustit i flera grundläggande förvaltningsrättsliga hänseenden från det att anmälan kom in till det att beslut fattades", skriver JO.

Utbildning och genomlysning av verksamheten är åtgärder som kommunen vidtar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Städning av valkampanj inte fläckfri

Nyheter Borde vara bortplockad nu I en gemensam insats delade sju partier upp kommunen i varsitt område för att plocka ned valaffischer. Nu ska de ha tagits ned – men städningen har inte varit fläckfri.tisdag 18/9 9:56

Nu vill hon ändra lagen från riksdagen

Nyheter Fler ska komma i arbete med hårdare krav Josefin Malmqvist (M), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden i Sundbyberg, har fått en plats som riksdagsledamot. – Jag hoppas ju på att få möjlighet att fortsätta minska utanförskapet,...måndag 17/9 11:52