Utreds. Om en skola kan förbjuda en banderoll är en fråga om yttrandefrihet. Foto: Mostphotos

JO utreder UBG efter flakbanderoll

”Metoo – för kvinnor som försökt ligga sig till framgång men misslyckats”, skrev några elever på Upplands-Brogymnasiet på sin studentbanderoll. Den stoppades av skolan, och nu utreder JO skolans agerande.

  • Publicerad 14:19, 2 nov 2018

I maj i år gjorde några avgångselever på UBG en banderoll som skulle hängas upp på deras studentflak. Men skolledningen reagerade skarpt och förbjöd den. Rektorn ska ha meddelat att banderollen var mycket kränkande och ”strider mot allt som skolan står för”. 

En privatperson gjorde en anmälan som ifrågasatte skolans agerande. Men när Justitieombudsmannen (JO) tog emot ärendet skrev han av det – för att inleda ett eget initiativärende mot utbildningsnämnden i Upplands-Bro kommun.

Fråga om yttrandefrihet

”Frågan om en skola kan förbjuda elever att använda en banderoll med ett visst budskap är i grunden en fråga om yttrandefrihet”, skriver JO.

Vid sökningar på Internet ska JO ha uppmärksammat ett uttalade på UBG:s webbplats, där det angavs att eleverna skulle få skriftliga varningar.

– Vi vill ha svar på frågan om några repressalier riktades mot eleverna, säger Karl Hägg, föredragande hos JO, till Nyhetsbyrån Siren.

Innan den 19 december ska nämnden ha yttrat sig om förbudet och eventuella varningar.

Upplands-BroBladet har sökt rektorn och kommunen.

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt