Joachim odlar bin vid Ålstens-villan

För 13 år sedan snickrade Joachim Petterson färdigt sin första bikupa. Sedan dess har han skött om sina husdjur i trädgården hemma i Ålsten. Nu ger han ut en bok om sin bisyssla.

  • Publicerad 09:13, 16 jun 2015

På arbetsterapin fanns ett snickeri. Då gjorde jag klart den där bikupan.

Intresset väcktes när han som barn smög sig ut i slungrummet hemma hos en släkting som hade bisamhällen. När han var 15 började han bygga en egen kupa i träslöjden. Men den blev inte färdig förrän flera år senare.

– Jag var med om en olycka och fick ett allvarligt skalltrauma. Det var en lång tids rehabilitering och på arbetsterapin fanns ett snickeri. Då gjorde jag klart den där bikupan, säger Joachim Petterson.

Nu har han fyra bisamhällen i trädgården och bina har blivit hela familjens husdjur. Även boken Bisyssla, som nyligen kom ut på Bonnier fakta, är ett familjeprojekt. Joachim är art director till yrket och har förutom att skriva innehållet även formgett boken själv. Hans fru Sara är illustratör och har gjort alla illustrationer på djur och växter.

– Biodling är en trivsam hobby och det är bra för hela närmiljön. Vi behöver fler pollinatörer, säger Joachim om varför man ska odla bin. Man kan också hjälpa bin genom att plantera växter de gillar.

– Sälg är en nyckelväxt för den kommer tidigt. Även hassel är viktigt för bina, säger Joachim Petterson.

Utställning Bisyssla

Under sommaren pågår en utställning med bilder från boken Bisyssla på Honey Gallery, som Joachim Petterson och has fru Sara driver tillsammans. Precis vid torget i Ålsten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är partiernas vallöften till cyklisterna

LISTA: Parti för parti om hur de ska få fler att cykla i Stockholm Samtliga partier vill att cyklisterna i Stockholms ska bli fler. Här alla partiers vallöften till stans trampare.söndag 20/5 20:00

Hon guidar genom föräldraskapets hårda skola

Barnpsykologen Malin Bergström bokaktuell Det finns ingen livsuppgift vi tar på lika stort allvar som föräldraskapet. Det menar barnpsykologen Malin Bergström, som nu är aktuell med en samlingsbok av alla frågor hon någonsin fått av...söndag 20/5 8:00