Joachim odlar bin vid Ålstens-villan

För 13 år sedan snickrade Joachim Petterson färdigt sin första bikupa. Sedan dess har han skött om sina husdjur i trädgården hemma i Ålsten. Nu ger han ut en bok om sin bisyssla.

  • Publicerad 09:13, 16 jun 2015

På arbetsterapin fanns ett snickeri. Då gjorde jag klart den där bikupan.

Intresset väcktes när han som barn smög sig ut i slungrummet hemma hos en släkting som hade bisamhällen. När han var 15 började han bygga en egen kupa i träslöjden. Men den blev inte färdig förrän flera år senare.

– Jag var med om en olycka och fick ett allvarligt skalltrauma. Det var en lång tids rehabilitering och på arbetsterapin fanns ett snickeri. Då gjorde jag klart den där bikupan, säger Joachim Petterson.

Nu har han fyra bisamhällen i trädgården och bina har blivit hela familjens husdjur. Även boken Bisyssla, som nyligen kom ut på Bonnier fakta, är ett familjeprojekt. Joachim är art director till yrket och har förutom att skriva innehållet även formgett boken själv. Hans fru Sara är illustratör och har gjort alla illustrationer på djur och växter.

– Biodling är en trivsam hobby och det är bra för hela närmiljön. Vi behöver fler pollinatörer, säger Joachim om varför man ska odla bin. Man kan också hjälpa bin genom att plantera växter de gillar.

– Sälg är en nyckelväxt för den kommer tidigt. Även hassel är viktigt för bina, säger Joachim Petterson.

Utställning Bisyssla

Under sommaren pågår en utställning med bilder från boken Bisyssla på Honey Gallery, som Joachim Petterson och has fru Sara driver tillsammans. Precis vid torget i Ålsten.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.