Medverkar i Bonde söker fru. Joacim Rickling kände snabbt om det klickade med någon av tjejerna, desto svårare var det att visa känslor med kameror i närheten, och att ta samtalen med de som behövde lämna gården. Foto: Elina Sundström

Joacim sökte kärleken i tv

På onsdagskvällen börjar tv4s publiksuccé Bonde söker fru. Joacim Rickling från Örsundsbro är den som har fått flest brev i programmets 12-åriga historia. I höst får vi följa honom i jakten på den stora kärleken.

  • Publicerad 21:51, 26 sep 2017

Dimman ligger tät över Örsundsbro. Löven är starkt röda och gula på träden på gårdsplanen. Joacim Rickling bjuder in på kaffe i det stora huset. I somras blev han inhoppare i Bonde söker fru, av en anledning som i skrivande stund är hemlighetsstämplad.

Det var hans syster som skickade in en ansökan till programmet åt honom för fyra år sedan.

– TV4 har ringt ett par gånger per år sedan dess. Jag såg det som en rolig grej, men det har inte passat i tid med renoveringar och att jag har startat eget företag. Det var först nu som jag kände mig redo att finna den stora kärleken. Jag har landat mer i livet, säger Joacim.

"Mysigt program"

Han visste inte riktigt om det var möjligt att finna kärleken via tv men tänkte att han kunde testa.

– Dessutom tycker jag att "Bonde" är ett mysigt program, säger han.

På bara några dagar i maj, när det proklamerades att han var ny bonde i programmet, fick Joacim över 2000 brev av singelkvinnor – något som är rekord i programmets historia.

Finns det risk att all uppmärksamhet går en upp över huvudet, kan man bli kaxig av så mycket brev?

– Det är klart att jag blev smickrad. Tänk att det finns så många singeltjejer där ute, och som tagit sig tid och engagemang att skriva. Jag har inte riktigt förstått det än, hur stort det är. Jag har fått höra att jag är tuff som ställer upp, men jag tycker att alla tjejerna som skrivit brev är tuffa som vågar, säger Joacim.

Valde ut 12

Med hjälp av familj och vänner gick han igenom varje brev och valde ut 12 tjejer.

– Jag ville inte missa ett enda brev eftersom hon kunde finnas där. Det är ju inte kvantiteten som räknas, jag ville hitta den rätta, säger Joacim.

I början av sommaren var det speeddating på Sundbyholms slott.

– Fem minuter räckte för att känna om det var någon jag ville träffa igen. Jag sökte en driven, glad och spontan tjej. Det svåra var att jag kunde se de egenskaperna hos många, och jag ville inte välja fel. Jag ville att känslan skulle komma som gjorde det lätt att avgöra, säger han.

Sex på gruppdate

Efter speeddatingen blev det sex tjejer kvar som fick gå på gruppdate och därefter bjöds fyra in till gården. Under sju dagar var det inspelning hos Joacim med två kamerateam som avlöste varandra.

– I början var det svårt att visa känslor när det var kameror och mycket folk omkring en. Man gick in i en bubbla och var rädd att blotta sig om känslorna inte var besvarade. Tjejerna kände detsamma. Vi pratade om det här som att det var en skyddsmask som gjorde det spänt. Men när vi kunde släppa den var det bara roligt och jag kunde njuta. Det här är en chans som bara händer en gång om livet, säger han.

Dagarna var intensiva. Släkt och vänner kom på besök. Dater på tu man hand. Och de spenderade mycket tid med lantbruket för att tjejerna skulle se hans yrke.

– Det var viktigt att de skulle ha förståelse för det här livet och att det inte är fasta arbetstider, säger Joacim.

Jobbigt ge besked

Ganska snart behövde han ge besked till tjejerna som skulle lämna gården.

– Det var jobbigt när jag inte visste vad de kände och jag var rädd att göra någon ledsen, säger han.

Lärde du dig någonting om dig själv under den här tiden?

– Jag var som många killar en som inte pratar så mycket känslor, men det gör jag mer nu. Jag lärde känna mig själv mer på djupet och var med om upplevelser som gjorde att jag växte som person. Hela resan var ett roligt äventyr och jag har träffat så många härliga människor, säger Joacim.

Entré i andra programmet

Han har fått se de två första programmen tillsammans med de andra bönderna, som blivit vänner för livet. Själv syns han först i andra programmet.

– Det är kul att se kompisarna, men när jag ser mig själv vill jag dra ned rullgardinen, säger han med ett leende.

Hur det gått i jakten på den stora kärleken får vi se under hösten och vintern.

Fakta om Joacim

Namn: Joacim Rickling

Ålder: 26

Yrke: Spannmålsbonde

Bor: Örsundsbro

Intressen: Jakt, lantbruk, kompisar

Dolt intresse: Tecknar gärna. Ritade som barn och numera på datorn och gör loggor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19