Jobb för körkort och erfarenhet

Tre veckors hårt arbete är över. Den första gruppen av kommunens sommarjobbare har bland annat gjort fint i Ekebyhovs slottspark. – Det är en bra erfarenhet och bra för CV:t, säger Linn Dubiel från Gräsåker.

  • Publicerad 11:48, 4 jul 2018

Det är över förväntan. De har en otrolig arbetsmoral.

Efter tre veckor av bland annat städning i Ekerö centrum och parkarbete i Ekebyhovs slottspark är det på måndag dags för nästa grupp av kommunens sommarjobbare. Under den första jobbperioden har 15-årige Stenhamrabon Nikolaj Kanjecki jobbat.

– Jag har ett eget företag där jag bland annat klipper gräs. Det kan vara lite oregelbundet och nu ville jag tjäna lite mer pengar, säger han.

Han har gått kurs för att ta lätt motorcykelkörkort och lite extra lön kommer väl till pass.

– Jag vill köpa en lätt motorcykel, säger han.

När Mälarö Tidning är på besök i Ekebyhovs slottspark arbetar han och ett gäng andra unga med trädspeglar. De gräver bort gräs och lägger träspån i hålet. Det görs för att underlätta gräsklippning och av estetiska skäl.

– Det har varit kul, men lite jobbigt att böja sig. Vissa dagar har det även varit väldigt varmt, säger Nikolaj Kanjecki.

På plats fanns även 17-åriga Linn Dubiel från Gräsåker.

– Det känns bra. Jag kände ingen här innan, men vi pratar med varandra och man lär känna andra. Jag sparar till körkort och en resa, säger hon.

Arbetsledare är Peder Eriksson som kommunen har anställt för att jobba med sommarjobbarna. Han är imponerad av kollegorna.

– Det är över förväntan. De har en otrolig arbetsmoral. Jag jobbar lika mycket som de gör och är helt slut när jag kommer hem vissa dagar, säger han.

Peder Eriksson ser ett stort värde i att kommunen har gott om platser till ungdomar som vill jobba några veckor på sommarlovet.

– Det är kul att kunna satsa på dem. Det är kommunens skattepengar som används till löner. Det här är den bästa skatteåterbäringen, säger han.

Sommarjobb på Mälaröarna

Ungdomar som är födda 2000, 2001 och 2002 och skrivna i kommunen fick i vintras söka sommarjobb. Jobbet görs under två perioder om tre veckor. Ungdomarna jobbar en av dessa perioder.

Omkring 150 platser finns och 30 av dem har avsatts till unga i behov av extra stöd.

Det finns även jobb i projektet Rookie start up. Där är de unga entreprenörer och skapar sitt eget jobb efter en utbildning och kick off.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32