På plats. Det var fullt i bänkarna när kultur- och demokratiminister Amanda Lind invigningstalade. Foto: Mikael Andersson

Jobben lockade folk till Järvaveckan från start

Så snart Järvaveckan öppnade strömmade folk till. Och det var tydligt vad som lockat många – möjligheten att söka jobb hos de företag som är där för att rekrytera sammanlagt runt 2000 nya anställda.

  • Publicerad 19:19, 12 jun 2019

Klockan 14.00, onsdag 12 juni. Den fjärde omgången av Järvaveckan öppnar. Intensivare än tidigare, då evenemanget kortats ner från nio dagar till fem. Det innebär flera partiledartal om dagen under tre av dagarna och ett fullspäckat program.

Som vi tidigare rapporterat satsar man i år hårt på jobb, ett flertal företag ska tillsammans försöka rekrytera runt 2000 personer.

LÄS ÄVEN: Över tusen jobberbjudanden på Järvaveckan

Att det budskapet har nått ut märks. I tälten runt det så kallade jobbtorget är det full rulle direkt.

– Vi hade folk här redan innan vi öppnat. Vi söker framför allt vikarier inom våra områden: städ, vaktmästeri, garderob och receptionister. De flesta jag pratat med vill ha städjobb. Många är unga och vill ha det vid sidan av studierna, andra söker heltidsjobb, säger Gunilla Wellerfors, regionchef på Inspira, ett av företagen i Almegas tält.

I andra delar av området packas det fortfarande upp i utställartälten. De politiska partierna står uppradade. I mitten finns ett kluster med flera lokala organisationer och föreningar: Enbacksskolan i Tensta, som har flera elever som är volontärer under veckan, Rinkeby Folkets hus, Studiefrämjandet, Orten odlar, Galdem a talk, Second chance och fotbollsföreningen BK Bussenhus är några av dem.

300 organisationer deltar på olika sätt under veckan, enligt arrangören.

"Bra att folk med makt åker hit"

Prick 14.30 är det dags för den formella invigningen. Bänkarna framför stora scenen är fulla av åhörare.

Järvaveckans grundare, Ahmed Abdirahman, från stiftelsen The global village, konstaterar att han är stolt över hur Järvaveckan utvecklas.

– Det här är ett sätt att minska avståndet mellan makthavare och andra och vi är stolta över att vi alla gör det tillsammans. Politiker, organisationer, näringslivet och inte minst alla eldsjälar som engagerar sig, säger han, innan han presenterar invigningstalaren, kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

– Jag är imponerad av hur mycket det här arrangemanget har växt, i omfång, i betydelse, i engagemang, i utställare, men också hur mycket av den ursprungliga visionen och kärnan som är kvar, säger ministern.

Det finns många olika anledningar till att folk besöker Järvaveckan, det står klart när vi pratar runt med folk på området. Förutom jobb, är att lyssna på politiker, delta i samtal och knyta kontakter återkommande svar.

Eller som förskoleläraren Britt Jonsson från Sollentuna beskriver det:

– Jag är nyfiken och ville komma och kolla. Det är ett jättebra initiativ, bra att folk med makt åker ut hit i stället för att sitta och trycka inne i stan.

Tradition. Liksom tidigare invigdes Järvaveckan av Sveriges demokratiminister, som nu är miljöpartisten Amanda Lind (MP). Foto: Mikael Andersson

Detta händer under Järvaveckan

Öppet: 12-16 juni klockan 14-21, på Spånga IP.

2000 jobb ska gå att söka hos olika företag under Järvaveckan. Skolvikarier, taxichaufförer, städare, kockar – alternativen är många. Vissa arbetsgivare finns bara vissa dagar, andra samtliga fem dagar. Mer info hittar du HÄR.

PARTILEDARTAL - för tider, kolla HÄR.

Onsdag: Farida Al-Abani (FI), Annie Lööf (C), Isabella Lövin (MP)

Torsdag: Jonas Sjöstedt (V), Ebba Busch Thor (KD)

Fredag: Jan Björklund (L), Jimmie Åkesson (SD)

Lördag: Stefan Löfven (S)

Söndag: Ulf Kristersson (M)

KONSERTER

Imenella, Jelassi, Aya, Elias Abbas, Dree Low, Icekiid, 1.Cuz. Dagar och tider hittar du HÄR.

PÅ PROGRAMMET

Mycket ska diskuteras under de fem dagarna. Klimat, hållbarhet, hälsa, arbetsmarknad, trygghet och säkerhet, företagande, folkbildning, segregation, integration och organisering. Hela programmet hittar du HÄR.

Visa merVisa mindre

ENKÄT: Hej, vad gör du på Järvaveckan?

Qalid Abshir och Aisha Abdulkhader Foto: Mikael Andersson

Qalid Abshir, 19, Tensta och Aisha Abdulkhader, 20, Tensta

Q: – Vi söker jobb. Jag har just sökt allt hos MTR som inte kräver särskild utbildning. Men jag har pluggat ekonomi och vill jobba internationellt i framtiden.

A: – Vi tog båda studenten förra veckan. Det här blir första riktiga steget in i arbetslivet! I framtiden hoppas jag starta eget och jobba som stylist.

Daniel Lindstrand och Britt Jonsson Foto: Mikael Andersson

Daniel Lindstrand, idrottslärare, Blackeberg och Britt Jonsson, förskolelärare, Norrviken

D: – Jag jobbar på Enbacksskolan i Tensta, flera av våra elever är volontärer så vi är här hela arbetslaget. För eleverna betyder det mycket att Järvaveckan är just här, hemma hos dem.

B: – Jag var nyfiken och kom hit för att kolla och träffa lite gamla kollegor från när jag jobbade på Enbacksskolan.

Ubah Musse Foto: Mikael Andersson

Ubah Musse, föreläsare och utvecklingskonsult, Kista

– Jag är uppvuxen i Rinkeby och bor i Kista, jag har länge engagerat mig i samhällsfrågor. Järvaveckan är jättebra, jag hjälper till att informera folk i området om de jobbmöjligheter som finns här.

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Foto: Mikael Andersson

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, bor i Tensta

– Jag är här och kampanjar lite. Järvaveckan sätter vår stadsdel på kartan på ett positivt sätt. Sen hoppas jag att det kommer många från närområdet i år, det har varit ett problem tidigare. Och att partiledarna pratar om frågor som är relevanta för oss som bor i områden som Spånga-Tensta. Trygghet, utanförskap, jobb.