Ny. Hanna Helsing, på Jobbcenter, ser fram emot den första jobbmässan i kommunen. Foto: Jonas Månsson

”Jobbig” vår väntar Ekerös unga

Snart kan kommunens unga söka sommarjobb. Redan innan dess letar delar av arbetsmarknaden folk på öarna. Nästa vecka är det nämligen premiär för en jobbmässa.

  • Publicerad 11:48, 9 feb 2018

Vi har samma budget som förra året. Cirka 150 platser kommer det att bli.

Ett nytt koncept kommer till Mälaröarna. På onsdag är det dags för en jobb- och utbildningsmässa. Den första i sitt slag i kommunen.

– Vi har tolv utställare. Det är bland annat rekryteringsbolag, vård och omsorg, ekonomiföretag och utbildningsföretag. Kriminalvården kommer också. Det är arbetsgivare som har ett stort rekryteringsbehov och är verksamma i Ekerö, säger Hanna Helsing, samordnare och coach på Jobbcenter.

Mässan äger rum vid Biblioteket i Ekerö centrum. Målgruppen är främst de som är myndiga, enligt Hanna Helsing.

– De flesta som anställer vill att man har fyllt 18 år. Angående utbildning så måste man vara 20 år för komvux och 18 år för Kaggeholms folkhögskola. För Kriminalvården till exempel så ska man vara 18 år, säger Hanna Helsing.

Veckan efter är det dags för de ungdomar som är födda 2000, 2001 och 2002 och skrivna i kommunen att söka sommarjobb.

– Vi har samma budget som förra året. Cirka 150 platser kommer det att bli. I år är det inom kommunal verksamhet, ideella föreningar och sociala företag som inte är vinstdrivande. Det är till det vi får använda pengarna, säger Hanna Helsing.

Start nästa måndag

Sökning sker via kommunens sajt. Mellan den 19 februari och den 11 mars går det att söka.

– Dels fyller man i vad man går för linje på gymnasiet, eller vilken linje man vill söka, intressen och vad man vill göra i framtiden. Sedan skriver man ett personligt brev, säger hon.

Några av de omkring 150 platserna är avsatta till speciellt sökande.

– Vi har 30 platser som prioriteras. Det har socialtjänsten beslutat. Det är till de som behöver extra stöd. Det kan vara att man har en funktionsnedsättning, säger Hanna Helsing.

Skapa eget sommarjobb

Redan nu går det att söka en speciell typ av sommarjobb. Det är något som heter Rookie start up.

Ett liknande koncept fanns i fjol, men under annat namn. Det innebär att ungdomarna blir entreprenörer. Det finns 25 platser. Deltagarna går först en utbildning. Sedan hålls en kick off om bland annat marknadsföring och ekonomi.

Ungdomarna träffar även ett ”draknäste” och berättar för dem hur det har gått. Drakarna ska sedan avgöra vem som haft bäst affärsidé. Vinnaren får sedan en viss summa i pris.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12