Ny. Hanna Helsing, på Jobbcenter, ser fram emot den första jobbmässan i kommunen. Foto: Jonas Månsson

”Jobbig” vår väntar Ekerös unga

Snart kan kommunens unga söka sommarjobb. Redan innan dess letar delar av arbetsmarknaden folk på öarna. Nästa vecka är det nämligen premiär för en jobbmässa.

  • Publicerad 11:48, 9 feb 2018

Vi har samma budget som förra året. Cirka 150 platser kommer det att bli.

Ett nytt koncept kommer till Mälaröarna. På onsdag är det dags för en jobb- och utbildningsmässa. Den första i sitt slag i kommunen.

– Vi har tolv utställare. Det är bland annat rekryteringsbolag, vård och omsorg, ekonomiföretag och utbildningsföretag. Kriminalvården kommer också. Det är arbetsgivare som har ett stort rekryteringsbehov och är verksamma i Ekerö, säger Hanna Helsing, samordnare och coach på Jobbcenter.

Mässan äger rum vid Biblioteket i Ekerö centrum. Målgruppen är främst de som är myndiga, enligt Hanna Helsing.

– De flesta som anställer vill att man har fyllt 18 år. Angående utbildning så måste man vara 20 år för komvux och 18 år för Kaggeholms folkhögskola. För Kriminalvården till exempel så ska man vara 18 år, säger Hanna Helsing.

Veckan efter är det dags för de ungdomar som är födda 2000, 2001 och 2002 och skrivna i kommunen att söka sommarjobb.

– Vi har samma budget som förra året. Cirka 150 platser kommer det att bli. I år är det inom kommunal verksamhet, ideella föreningar och sociala företag som inte är vinstdrivande. Det är till det vi får använda pengarna, säger Hanna Helsing.

Start nästa måndag

Sökning sker via kommunens sajt. Mellan den 19 februari och den 11 mars går det att söka.

– Dels fyller man i vad man går för linje på gymnasiet, eller vilken linje man vill söka, intressen och vad man vill göra i framtiden. Sedan skriver man ett personligt brev, säger hon.

Några av de omkring 150 platserna är avsatta till speciellt sökande.

– Vi har 30 platser som prioriteras. Det har socialtjänsten beslutat. Det är till de som behöver extra stöd. Det kan vara att man har en funktionsnedsättning, säger Hanna Helsing.

Skapa eget sommarjobb

Redan nu går det att söka en speciell typ av sommarjobb. Det är något som heter Rookie start up.

Ett liknande koncept fanns i fjol, men under annat namn. Det innebär att ungdomarna blir entreprenörer. Det finns 25 platser. Deltagarna går först en utbildning. Sedan hålls en kick off om bland annat marknadsföring och ekonomi.

Ungdomarna träffar även ett ”draknäste” och berättar för dem hur det har gått. Drakarna ska sedan avgöra vem som haft bäst affärsidé. Vinnaren får sedan en viss summa i pris.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter