Jobbmässa lockade tusentals

Det vimlade av folk under rekryteringsmässan Möjligheternas dag i Kistamässan. För 19-årige Sebastian Jelassu gav mässan utdelning direkt. – Nu har jag skrivit in mig på en golvläggarutbildning, säger han.

Sammanlagt hade ett 60-tal utställare och runt 25 föreläsare samlats inne i Kistamässan när Möjligheternas dag gick av stapeln den 27 november. Bakom mässan stod Stockholms stad och syftet var att hjälpa till exempel den som vill byta jobb, komma in i arbetslivet eller börja studera. Utställarna var allt från Arbetsförmedlingen till olika vuxenutbildningar, bemanningsföretag och Försvarsmakten. 19-årige Sebastian Jelassu hade kommit till mässan för att se vilka möjligheter som finns, framför allt när det kommer till utbildning.

– Främst är jag här för att kunna börja en utbildning, säger han.

För honom gav mässan utdelning direkt.

– Jag har kollat runt och nu har jag skrivit in mig på en golvläggarutbildning. Det är en ettårig utbildning som Kista gymnasium anordnar, säger Sebastian Jelassu.

För honom innebar mässan en nytändning.

– När jag går härifrån så mår jag bra. Jag var inte så taggad innan men det är jag nu, säger han.

Lokalen vimlar av folk i olika åldrar som kommit till mässan för att hitta ett jobb, en utbildning eller inspireras av föreläsningar. En av besökarna är Betty Sayahalam. Hon har just nu en tillfällig anställning som slutar i september.

– Jag söker jobb ifall jag inte får fortsätta efter det utan blir arbetslös, säger hon.

Det är trångt mellan de små borden längst in i lokalen och många tävlar om att få mässbesökarnas uppmärksamhet. I Stockholms stads monter står jobbmatcharen Amila Konjhodzic. Hon tipsar Betty Sayahalam om att fundera på att jobba som fastighetsskötare.

– Det kommer att behövas många fastighetsskötare inom en snar framtid, säger Amila Konjhodzic.

På lokalens två scener avlöser föreläsarna varandra, den här mässan handlar inte bara om information utan även om inspiration. En av de talare som drog lite extra folk var rapparen Petter. Han berättade om sin ordblindhet och om hur Komvux blev hans sista utväg.

Betty Sayahalam skyndar vidare till den monter där Stockholms stad, Skanska och Svenska Bostäder håller till.

Hon frågar jobbcoachen Simon Duzgun vad som krävs för att få något av de jobb som Svenska Bostäder är med och anordnar för dem som är inskrivna på Jobbtorget i Järvafältet.

– Du måste fråga din arbetsförmedlare om det finns några pågående utbildningar inom Svenska Bostäder, eller om det finns någon praktik som kan leda till anställning, säger Simon Duzgun, jobbcoach på Jobbtorg Kista.

Patrik Tengberg är biträdande enhetschef på Jobbtorg Stockholm och projektledare för Möjligheternas dag. Han är mycket nöjd med mässan.

– Vi har inte hunnit titta på hur många som kom än men en bit över 2000 personer tror jag att vi hade i lokalen, så vi är riktigt nöjda. Det har varit full rulle, säger han.

Redan nu finns det tankar på en uppföljning.

– Så som tongångarna låter så kanske vi kan göra om det, förhopningsvis kan det bli något som återkommer årligen. Nu anordnade vi mässan med ganska kort varsel men med mer tid så tror vi att det kan bli ännu lite bättre.