Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman, ägare till Lily's Burgers på Södermalm, vädjar till Södermalmsborna att sluta upp när hatpredikanten besöker krogen. Foto: Wikimedia Commons/Andreas Enbuske

Joel Kinnaman bjuder in till samling mot hatpredikant

Efter att den kända amerikanska hatpredikanten Steven Anderson bjudit sina följare till ett möte på Lilys Burger på Södermalm, vädjar nu ägarna Joel Kinnaman och Mahmut Suvakci till Södermalmsborna att sluta upp på hamburgerhaket.

  • Publicerad 17:07, 26 apr 2019

Amerikanen Steven Anderson predikar hat mot judar, muslimer och hbtq-personer och jublade när 50 personer dog under terrorattacken mot en gayklubb i Orlando. Nu har han kallat sina följare till ett möte – på Lilys Burger i SoFo. Ägarna till hamburgerkedjan är Hollywoodstjärnan Joel Kinnaman och skådespelaren Mahmut Suvakci, som i ett öppet brev till sina följare skriver att de inte kommer att porta någon från att äta hos dem.

"Vi som företag känner inte att vi är i position att bestämma vem som är välkommen eller inte välkommen till våra restauranger, så länge våra gäster följer lagen. Gränsen är hårfin när det kommer till att banna gäster baserat på deras åsikter, religion eller uttalanden de gjort, även om dessa inte alls stämmer överens med våra egna värderingar som särskiljer sig extremt från denna person.

Med detta sagt har vi bestämt oss för att även bjuda in våra nära och kära till lunch på Lily's Burger Södermannagatan 27, i Stockholm, den 29 maj kl 11. Våra gäster kommer att bestå av en mix av människor som representerar de grupper som denna person öppet har uttryckt hat mot. Om personen bestämmer sig för att dyka upp på lunch hos oss, ensam eller tillsammans med sina anhängare, kommer hen att få äta en Lily's Burger tillsammans med de människor som hen uttryckligen hatar – men som vi på Lily's Burger ovillkorligt älskar" står det i det öppna brevet, som signeras Joel Kinnaman, Mahmut Suvakci och teamet på Lily's.

Efter burgarsuccén – nu öppnar skådisen kebabkrog på Kungsholmen

Enligt Aftonbladet har Steven Anderson även bjudit in sina följare till frukost på Urban Deli vid Nytorget samma dag. Där har man fattat ett annat beslut.

– Vi förstår varför han har valt de här platserna. Det är en ren provokation eftersom vi är väldigt tydliga i våra värderingar och var vi står och det är helt tvärt emot honom, säger Sibel Wolff, marknads- och kommunikationschef till Aftonbladet och fortsätter:

– Vi ämnar att inte låta honom göra det här mötet på Urban Deli av två anledningar. Först och främst säkerheten och tryggheten för våra anställda och gäster. Och dels att vi inte vill att han ska ha ett möte där han sprider den typen av åsikter i våra lokaler.