Städspringer. På söndag ska ploggare göra Bredäng vårfint. Henrik Karlsson är initiativtagare. Foto: Mostphotos, privat

Joggare ska städa Bredäng i farten

Sugen på att motionera och samtidigt göra orten finare? På söndag har du chansen att ”plogga” i Bredäng.

  • Publicerad 18:27, 23 mar 2019

Ordet plogga är en sammanslagning av jogga och plocka skräp. Och det är just det som ska göras i Bredäng på söndag. Starten går klockan 14.00 vid stenskulpturen på torget.

Bakom initiativet är Bredängsbon Henrik Karlsson, som kom på idén när han gick på föräldraledighet.

– Då började jag promenera mycket och såg hur skräpigt det var runt om i parkerna i Bredäng. I samma veva fick jag höra en intervju med Erik Ahlström som grundade ploggning och då tänkte jag – klart vi ska göra det här!

Är det här det ultimata sättet att bota både tränings- och klimatångest i samma veva?

– Absolut! Och det är nog just det som har gjort att det har fått så stort genomslag också.

Men hur mycket träning blir det egentligen?

– Det blir kanske inget kvalitetsträningspass, men jag tänker att det blir vad man gör det till. Man kan tänka sig att en grupp kör hård intervallträning mellan cigarettpaketen, medan en annan kanske lufsar runt lite mer sällskapligt. Alla ska kunna vara med.

"Roligt – och bra"

Rundan Henrik Karlsson har ritat upp är på fyra kilometer, men passerar centrum flera gånger. Att ta en paus och hoppa över en runda är helt okej, säger han.

– En stor del av det hela är att sprida en positiv bild av ett hurtigt gäng i färgglada kläder som samtidigt som de gör något roligt också gör något som är bra. Att plocka skräp behöver inte vara deppigt eller jobbigt.