Favorit. Johan Grund som arbetar på Åva älskar utmaningen som finns i ett skolkök. Han är nominerad till” Årets skolkock 2020”. Foto: Sodexo

Johan från Åva kan bli årets skolkock

I tre års tid har Johan Grund slitit i köket på Åva gymnasium och förändrat både mat och inredning. Nu är han nominerad till årets skolkock i White Guide Junior. Vi tog ett snack med superskolkocken.

  • Publicerad 15:41, 5 jun 2020

Första veckan inne i skolmatsalen i Åva gjorde Johan Grund en chili som fått koka hela natten. Till hans förvåning så sa eleverna att det såg ut som ”bajs”.

Efter tre år har han ändrat på mycket.

– Efter det gjorde jag korv stroganoff och la på ärtskott, det blev en höjdare. Nu vet jag hur viktigt det är med presentation. Vi jobbar med färska örter och färsk fisk och lyssnar på eleverna.

För allt handlar inte om maten, menar han.

– Det största arbetet gör vi inte i köket utan när vi går ut och pratar med eleverna. Jag tycker det är väldigt kul och jag älskar att vara ute och prata med dem och få deras feedback.

Tror du att det är därför du har blivit nominerad?

– Ja, jag tror jag är nominerad för att jag har kontakt med eleverna, det är för deras skull jag gör det. Jag vågar drömma rätt stort och jag har en klar bild av vad jag försöker skapa. Det är jättekul att vara nominerad.

Serveringen har tack vare Johan och skolledningen förändrats till att bli en oas med olivträd och växtväggar. Något som Johan menar varit positivt för eleverna.

– Jag har haft en italiensk restaurang i tankarna och vi har fått en tystare och lugnare miljö. Vi ska ge eleverna en plats att slappna av.

Vad har du för tankar inför framtiden?

– Jag har många visioner och vi vill skapa Sveriges bästa skolrestaurang, säger Johan Grund.

Vem är Johan Grund?

Aktuell med? Nominerad till” Årets skolkock 2020” och hela skolrestaurangen är dessutom nominerad till ”Årets skolrestaurang 2020”.

Bor? Stenhamra, Ekerö.

Ålder? 37 år.

Favoriträtt? Steak Sandwich.

Bäst med Täby? Folket och stämningen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt