Erfaren. Efter 25 år i juristbranschen har Spångabon Johan Danelius fått jobbet som domare i Högsta domstolen, en av de högsta posterna en jurist kan ha i Sverige. Foto: Mikael Andersson

Johan från Spånga ska forma våra lagar

I Spånga bor Johan Danelius, som förra veckan fick jobbet som justitieråd i Högsta domstolen. Från och med januari kommer han vara med och forma de lagar och regler vi alla lever efter.

  • Publicerad 16:11, 26 sep 2019

I sitt vardagsrum, i en villa i Flysta, sitter Johan Danelius. Från övervåningen hörs ljud från sonen Petter, 13, som sitter vid datorn och spelar Minecraft.

När StockholmDirekt träffar Johan Danelius har han precis fått reda på att han fått jobbet som justitieråd i Högsta domstolen. Det gör att han blir en av de högst uppsatta juristerna i Sverige, och får vara med och bestämma hur våra lagar och regler ska tolkas.

– Det är en speciell känsla, det känns jättekul. Som samhällsintresserad är det ett drömjobb att sitta i Högsta domstolen. Det är svårt att tänka sig nåt mer spännande än att jobba med de mest intressanta juridiska frågorna tillsammans med landets främsta jurister, säger han.

Han fortsätter:

– Det som Högsta domstolen gör har stor betydelse för de som är parter i målet, men även för samhället. Det är ett stort ansvar, men det är också det som lockar.

Lång erfarenhet

Bakom sig har Johan Danelius 25 års erfarenhet av allt från affärsjuridik till sånt som rör brott och straff. De senaste femton åren har han varit på Justitiedepartementet, där han idag jobbar som expeditionschef.

– Jag tror jag kan bidra med en bredd, eftersom jag jobbat som domare, advokat och lagstiftare. Och det är bra med allsidighet, gissar jag, säger han.

Västerortsbo. Johan Danelius växte upp i Södra Ängby, inte långt från det hus i Flysta där han idag bor med sin familj. Foto: Mikael Andersson

Uppvuxen i Bromma

Johan Danelius växte upp i Södra Ängby, där hans mamma fortfarande bor. Juridiken har funnits i familjen sen barndomen – hans pappa Hans Danelius var också jurist och satt i Högsta domstolen fram till 2001. När vi hörs igen några dagar efter intervjun berättar Johan Danelius att hans far tyvärr gick bort dagen efter Johan utsågs till justitieråd.

– Jag har inspirerats mycket av honom och han har haft stor betydelse för mig. Han var glad att jag sökte den här posten, och han stöttade mig. Jag känner mig glad att han hann veta att jag fick jobbet innan han gick bort, säger Johan Danelius.

"Skönt att det är klart nu"

Jobbet som justitieråd söks i mångt och mycket som andra jobb. Det börjar med att man skickar in cv och personligt brev, men sen blir det annorlunda. Hela processen är öppen, och det finns en domarnämnd som utvärderar alla kandidater. Sen är det regeringen som beslutar vem som får jobbet.

– Det har varit lite jobbigt, eftersom det varit en offentlig och lite utdragen process. Jag sökte i slutet av april, så det är skönt att det är klart nu, säger Johan Danelius.

Ändå får tillsättandet av ett nytt justitieråd ganska lite uppmärksamhet, i alla fall jämfört med när en ny domare ska utses till Högsta domstolen i USA.

Vad tror du det beror på?

– Vi har en annorlunda kultur här, andra traditioner och grundlagar. Vi värderar inte kandidaternas politiska åsikter heller. Jag föredrar den svenska metoden, det känns sunt att ha en mer opolitisk och byråkratisk process.

Men än är det inte dags att byta arbetsplats. Johan kommer att vara kvar på Justitiedepartementet fram till årsskiftet.

– Sen ska jag vara lite ledig och ladda batterierna, innan jag börjar nya jobbet 20 januari, säger han.

Har du några tips till den som vill bli justitieråd?

– Prova på olika juristroller för att få en bred kompetens, så man kan se problem från olika håll. Var beredd på att jobba hårt också.

Johan Danielius

Bor: Flysta, Spånga
Ålder: 51 år
Familj: Frun Magdalena och barnen Sofi, 16, Petter, 13, och Klara, 11.
Hobby: Löpning

Högsta domstolen

Den som inte är nöjd med ett beslut i hovrätten kan överklaga till Högsta domstolen, som är de allmänna domstolarnas högsta instans. Varje år överklagas ungefär 5000 mål till Högsta domstolen. Ungefär 100 mål per år väljs ut för prövning.

Högsta domstolen tittar på mål där det är oklart hur lagar och reglar ska tolkas. Det beslut som tas av Högsta domstolen fungerar sen som vägledning för andra domstolar.

I Högsta domstolen sitter 16 domare, som kallas justitieråd.

Vanligtvis brukar fem justitieråd titta på och ta beslut i ett mål.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt