Johan var 10 meter från explosionen i Vårby

Johan Blomqvist blev på nära håll vittne till den dödliga explosionen i Vårby gård. Hör honom berätta med egna ord.

  • Publicerad 13:14, 8 jan 2018

Vid 11-tiden på söndagen var Vårbybon Johan Blomqvist på väg mot Vårby centrum. Han hinner se två cyklister på väg mot honom på cykelbanan mellan Vårbyskolan och tunnelbanan innan han böjer ner huvudet för kylan. Då hör han en hög smäll.

– Då ser jag den här mannen max tio meter framför mig ligga på marken med cykeln ovanpå. Samtidigt kommer den här kvinnan cyklandes och segnar ner bredvid mig.

Därför använder knarkligor handgranater

– Jag vågade inte gå fram till mannen så jag gick fram till kvinnan och undrade vad som hade hänt. Hon bara skrek och pekade på mannen. Men polisbilen var där på tio sekunder. De förde bort mig, jag fick inte vara kvar.

Hur känns det idag?

– Eftersom jag var så pass nära, hade det här hänt två–tre sekunder senare så hade jag ju varit parallellt med honom. Då vet man ju inte. Så det känns...

Vårby gård i chock efter explosionen

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Johan Blomqvist blev vittne till explosionen. Foto: Sara Ringström

Vanligare med handgranater

De senaste tre åren har användningen av handgranater ökat markant i Sverige. Polisen uppfattar att det skett en normalisering av användingen.

Anledningen kan bero på att tillgången på handgranater är god. Att priset är förhållande lågt och att det lett till få fall av lagföring, enligt Polisens nationella operativa avdelning.

Handgranaterna är insmugglade och härstammar främst från forna Jugoslavien. Det sägs att granaterna följer med som bonus när kriminella köper illegala vapen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.