Johans liv är som en schlager

Johan Svensson minns när han såg Charlotte Perelli vinna Eurovision Song Contest. Sedan dess är han mellofrälst och lever ”som om varje dag vore en schlager”. I dag lördag drar tv-festen igång igen.

  • Publicerad 09:00, 3 feb 2018

Det var Johan Svenssons farmor som introducerade honom för Melodifestivalen. Året var 1999 och han var nio år.

– Jag minns hur Charlotte Nilsson, som hon hette då, stod där i sin silvercape och sjöng Tusen och en natt. Sedan dess har jag varit frälst, säger Johan Svensson.

Någon vecka efteråt signerade Charlotte Perelli, som hon numera heter, skivor och Johan Svensson var givetvis på plats. Dagen efter hamnade han i tidningen tillsammans med sin idol.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han berättar att han lever ”som om varje dag vore en schlager”.

– Min paljettgarderob är större än min vanliga och jag klär upp mig så ofta jag kan. Jag tycker att fler borde göra det. Livet är för kort för att man ska gå runt som en grå mus. Vilken vardag som helst kan livas upp av att man lyssnar på någon gammal eller ny pärla, säger han och berättar att folk ger komplimanger på stan.

– De tycker att det är kul att jag vågar klä mig såhär. Jag tror att många fler skulle vilja göra det i vardagen. Till exempel 40-årskrisande mammor som älskar paljetter men som bara vågar klä upp sig på finalen när de ska till arenan.

Lyssnar på bidrag och kollar klipp

På lördagen börjar mellofesten för många svenskar. SVT:s mest sedda program genom tiderna. I mars avgörs vem som vinner och i maj är det dags för internationella finalen Eurovision Song Contest i Lissabon.

Men för Johan Svensson pågår festen året om.

– Jag går konstant runt och lyssnar på bidrag och kollar på klipp. Och spånar vilka artister som ska vara med. Jag tittar alltid efter nya paljettoutfits – det tillhör festen. Jag börjar helt enkelt ladda inför nästa tävling efter finalen.

Vad är det med Melodifestivalen som får dig så engagerad?

– Den intresserar så många. Det finns ingenting som berör och upprör lika mycket. Och den ger nya artister en chans samtidigt som den ”tar vara” på gamla. Det skulle till exempel inte förvåna mig om Ann-Louise Hansson dyker upp igen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

”De vågar inte stå för det”

Johan upplever att det finns ett tabu kring Melodifestivalen, speciellt bland män.

– Folk säger att de inte tittar, de vågar inte stå för att de gör det. Men samtidigt finns det statistik som visar att det är mellan 3 och 4 miljoner som kollar på varje deltävling. Och man hör det i fikarummen, det är ett perfekt samtalsämne när man inte vill prata om väder och vind.

Han är ”så taggad” på att första deltävlingen drar i gång men är samtidigt skeptisk till vissa av årets bidrag.

– Det är för mycket humor. Minst ett bidrag i varje deltävling. Jag förstår att man vill ha kontrasten men det förstör för oss som tar tävlingen på allvar. Fortsätter utvecklingen kommer ingen stor artist vilja vara med.

Drömmen är att i framtiden vara involverad i produktionen. Johan Svensson har i många år arbetat nära den – bland annat genom att blogga och att vara sponsorers ansikte utåt.

– Christer Björkman, om du läser det här: det är bara att kontakta mig. Jag skulle gärna vilja sitta med i urvalsjuryn eller ha någon form av programledarroll.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Porträtt på Johan Svensson som är galen i melodifestivalen På bild: Johan Svensson Foto: Jannie Flodman

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm Marathon redan fullbokat

Nyheter Firar 40 år – med ny bana Om drygt en vecka är det dags för tusentals löpare att inta Stockholms gator när den 40:e upplagan av Stockholm Marathon går av stapeln. En helt ny bana har tagits fram, och trycket har varit så högt...lördag 26/5 17:00

Här är fritidshusen i Stockholm alla vill ha

Nyheter LISTA: Tio populäraste objekten i länet just nu Sjötomt, klassiska röda stugor och prisvärt. Det är vad som lockar mest när vi letar sommarstuga i Stockholms län, visar siffror från Hemnet. Och vissa områden är extra heta just nu.lördag 26/5 9:00